Sieraden: Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer

1 juni 2014 - 14 september 2014, CODA Museum

Door Redactie

CODA

CODA Museum brengt van 1 juni tot en met 14 september 2014 de sieraden van Iris Bodemer (1970) en Ute Eitzenhöfer (1969) samen in de tentoonstelling Sieraden: Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer. Zowel Bodemer als Eitzenhöfer benaderen het gebruikte materiaal zonder onderscheid te maken in waardevol of waardeloos. Expressie, experiment en onderzoek zijn in het werk en de ontwikkeling van beide kunstenaars belangrijk.

Iris Bodemer

De sieraden van Iris Bodemer kunnen zowel sensueel als ruw zijn. Tekeningen en reliëfs spelen in haar werk al enige tijd een belangrijke rol. Ze werkt met een breed scala aan materialen, variërend van goud en edelstenen tot rubber en touw waarbij er geen hiërarchische verhouding is tussen de materialen die ze gebruikt om tot haar eindvorm te komen. De laatste jaren is de materiaalkeuze wel steeds belangrijker geworden. Om tot een goede combinatie van vormen, lijnen en texturen te komen, onderzoekt Bodemer de essentie van het materiaal en het object in wording. Het terugkerend gebruik van touw en wol is terug te voeren op een persoonlijk verhaal. Op enig moment kreeg ze uit een erfenis een ring van haar overgrootmoeder. Het was de trouwring van haar man geweest die ze, zoals gebruikelijk was in die tijd, na zijn dood wilde dragen. De ring was haar echter veel te groot. Omdat ze niet wilde dat een goudsmid de ring zou verkleinen, wond ze wat wol om de ring zodat de diameter kleiner werd en ze de ring kon dragen. Iris Bodemer beschouwt het als een familietraditie die ze in de loop der jaren diverse malen toegepast heeft. Zo maakte ze in 2004 een serie ringen waarbij ze de ring en de steen omwond met touw totdat ze eruit zagen als ‘klassieke’ ringen met een edelsteen. Niet alleen de sieraden van Iris Bodemer zijn autonome kunstobjecten. Ook haar werkwijze is er een van autonomie, van zelfstandigheid of, zoals sieraadexpert Marjan Unger in een artikel stelt: “Iris Bodemer verwijst niet naar voorgangers of tijdgenoten. Ze gaat volledig haar eigen weg. Ze maakt echter geen autonome werken om slechts tentoongesteld te worden. Haar sieraden zijn in principe gemaakt voor het menselijk lijf en komen ook door het dragen tot leven”. Iris Bodemer ontving in 2014 de prestigieuze Herbert Hofmann Prijs.

Ute Eitzenhöfer

Op het eerste gezicht lijken de sieraden van Ute Eitzenhöfer gemaakt om te dragen en te tooien. Hoewel ze stelt onverschillig te zijn in discussies over draagbaarheid en sieraden als autonome kunstvorm, vertellen haar sieraden wel degelijk een verhaal. Ze beschouwen en bekritiseren de huidige maatschappij en zetten aan het denken over de relatie van de mens met materiële zaken, de betekenis van gebruiksvoorwerpen en hoe we hiermee omgaan. De publicatie Ute Eitzenhöfer – Schmuck-Jewellery uit 2013 geeft niet alleen een overzicht van haar werk maar in zwart op wit afgedrukte vragen als Wat voor gewoonten heeft de mens eigenlijk? Wat is waardevol?  Wat is betekenisvol? Wat zou er gebeuren als iedereen dingen zou maken die niet vergaan maar eeuwig blijven bestaan? Hoe beïnvloeden we de wereld? Wat zal zijn? geven aan wat haar vertrekpunt geweest is. De vragen verduidelijken bovendien de combinatie van materialen. In een aantal sieraden zien we bijvoorbeeld edelmetaal en edelstenen gecombineerd met flessendoppen, tubes of verpakkingsmaterialen. Deze materialen staan symbool voor oppervlakkige schoonheid, worden in grote aantallen geproduceerd en ook even zo makkelijk weer weggegooid. De combinatie met ander materialen in de sieraden van Eitzenhöfer maakt dat ze andere ‘waarde’ krijgen.

Sinds haar tijd als professor in Idar-Oberstein (2005) gebruikt Eitzenhöfer steeds vaker edelstenen in haar sieraden om zo, naar eigen zeggen, de onschatbare waarde van de natuur te verbeelden. Haar sieraden nodigen uit na te denken over de onderwerpen die de maakster aansnijd. Eitzenhöfer: ”Het gaat niet alleen over de waarde van voorwerpen maar vooral over hoe we er mee om gaan.”

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?