Sisi

Woensdag 14 januari 2015

Door Agenda

Sprookje & werkelijkheid

10 april t/m 27 september 2015

Vanaf het voorjaar van 2015 toont Paleis Het Loo het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk in de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films met in de hoofdrol Romy Schneider, wordt ook de tragische kant van haar leven belicht. Nooit eerder werd een dergelijk grote en veelzijdige tentoonstelling over Sisi buiten Oostenrijk georganiseerd.

Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk. Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

De expositie Sisi, sprookje & werkelijkheid laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het Sisi-Museum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. in Wenen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!