Sounds of Silence in CODA Museum

30 november 2014, om 11:00, CODA Museum

Door Agenda

Zondagmorgenlezing, muziek en rondleiding bij tentoonstelling Sounds of Silence in CODA Museum

In de rust en stilte van een mooie zondagmorgen in november presenteert CODA Museum een exclusief ochtendprogramma dat bestaat uit een lezing over stilte door Helmi de Vaan en een rondleiding door de tentoonstelling Sounds of Silence van CODA directeur Carin Reinders. Helmi de Vaan laat zich begeleiden door Jan Baggerman op de Chinese bamboefluit. Hit zondagochtendprogramma is samengesteld in het kader van de tentoonstelling Sounds of Silence en heeft plaats op zondag 30 november vanaf 11.00 uur.

Wat is stilte? Wat kan stilte voor je betekenen en wat levert stilte eigenlijk op? Helmi de Vaan (1951) gaat met haar lezing op 30 november aanstaande in op vragen als deze. Helmi de Vaan werd opgeleid tot docent handvaardigheid en docent yoga. Na vijftien jaar als zelfstandig yogadocent heeft zij zich verdiept in zenmeditatie en hoe deze in de westerse samenleving beoefend kan worden. In 2010 zette zij een klein stiltecentrum op waar zij de  betekenis van stilte op verschillende manieren onder de aandacht brengt. Zij ziet het als haar belangrijkste taak kunst en stilte met elkaar te verbinden. Tijdens haar lezing wordt zij begeleid door Jan Baggerman op de Chinese bamboefluit. Na zijn conservatoriumopleiding (dwarsfluit) heeft hij gewerkt als docent, in ensembles gespeeld en opgetreden als solofluitist. Hij reisde diverse malen naar China om zich te bekwamen in de kunst van de Chinese kalligrafie. Naar eigen zeggen hebben de ontspanning en gecentreerde aandacht die het kalligraferen vereisen hem dichter bij stilte gebracht. Baggerman: “Ik kwam in 1990 in aanraking met de Chinese bamboefluit, de Xiao of Shakuhachi. Het is een zogenaamd pentatonische fluit die vraagt om improvisatie die meebeweegt met mijn adem. Hierdoor ontstaat een natuurlijke rust.”

In aansluiting op de lezing van Helmi de Vaan en de muzikale omlijsting van Jan Baggerman verzorgt CODA directeur Carin Reinders een rondleiding door de tentoonstelling Sounds of Silence. Deze tentoonstelling geeft bezoekers de gelegenheid aan het geluid van alledag te ontsnappen en te genieten van de stilte in de hedendaagse beeldende kunst. Sounds of Silence zoomt in op de stem van de stilte waarbij ervaringen van gesublimeerde stilte, serene schoonheid en innerlijke rust elkaar afwisselen.

Deelnemen

U kunt zich opgeven voor dit zondagochtendprogramma door een e-mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van lezing 30.11.2014. De deelnamekosten bedragen € 10,- en kunt u voor aanvang voldoen aan CODA Museumbalie.

www.coda-apeldoorn.nl | www.stilteleren.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?