Speciale ADO dag in CODA

27 mei 2017, van 11:00 tot 15:00, Coda Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Als afsluiting van de tentoonstelling De Stijl – Een bloemlezing uit de vaste collectie in CODA Museum heeft zaterdag 27 mei een speciale ADO dag plaats. Die dag komen onder andere tal van objecten uit die tentoonstelling ‘tot leven’ door de verhalen die Vertelgenootschap Apeldoorn over het ontstaan van ADO vertelt. Maar er is meer!

Tijdens de ADO dag kun je niet alleen luisteren naar boeiende verhalen door de Verhalenvertellers, maar er is in CODA nog veel meer te doen. Zo kun je met verschillende onderdelen je eigen ADO speelgoed in elkaar zetten, krijg je tijdens een unieke rondleiding toegang tot de ‘schatkamers’ van het archief, kun je luisteren naar het verhaal van Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan en is er een speciale ADO editie van CoderDojo. Daarnaast kun je in CODA FabLab (tegen betaling) meedoen met de workshop ‘3D speelgoed ontwerpen’.

Meer weten over de verschillende activiteiten, de tijden, eventuele kosten en waar je je van tevoren voor moet aanmelden? Kijk dan op www.coda-apeldoorn.nl/adodag voor het volledige programmaoverzicht van deze ADO dag.

ADO

ADO is de merknaam van het houten speelgoed dat vanaf 1925 als vorm van arbeidstherapie door longpatiënten gemaakt werd in het Apeldoornse sanatorium Berg en Bosch. Ko Verzuu is lange tijd de ontwerper van het kleurrijke houten ADO speelgoed. Hij liet zich bij het ontwerp van de auto’s, blokkendozen en poppenhuismeubels inspireren door de uitgangspunten van De Stijl. De invloed van De Stijl is met name bij de ADO poppenmeubels goed te zien. Verzuu ontwierp veelal asymmetrische meubels, waarbij hij de kopse kanten een andere kleur gaf dan de binnen- en buitenkant. Zo benadrukte Verzuu, evenals Rietveld bij zijn bekende rood-blauwe stoel, hoe deze meubels uit losse horizontale en verticale delen bestaan. Hij wilde bovendien dat het speelgoed ruimte liet aan de fantasie van het kind en ontwierp speelgoed zonder opsmuk, dat bestond uit eenvoudige vormen in primaire kleuren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?