Spelen voor donorgetransplanteerden in Apeldoorn

27 juni 2012 - 1 juli 2012, Diverse sportlocaties Apeldoorn

Door Nataliefde

Woensdag 27 juni tot en met zondag 1 juli worden de 14e Europese Spelen voor Hart- en Longgetransplanteerden gehouden. Deze Spelen worden elke twee jaar gehouden, de laatste keer was in Växjö in Zweden. Doel van de zogenaamde European Heart and Lung Transplant Games is zoveel mogelijk mensen informeren over orgaandonatie en aanzetten tot donorregistratie.

Ook niergetransplanteerden welkom
“Natuurlijk vragen we met het evenement niet alleen aandacht voor hart- en longgetransplanteerden, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld een nieuwe nier nodig hebben. Alle organen zijn even belangrijk. De naam is afgeleid van de Europese federatie voor Hart- en Longgetransplanteerden” (The International Society For Heart & Lung Transplantation, red.). Zo’n 400 deelnemers uit ongeveer twintig Europese landen hebben zich aangemeld om mee te doen met de Spelen, die op diverse sportlocaties door de stad worden gehouden.

Donorvoorlichting op basisscholen
Gekoppeld aan het sportevenement worden op verschillende basisscholen voorlichtingen gehouden door bekende sporters en ‘ervaringsdeskundigen’ oftewel donor getransplanteerden, zo vertelt Freek Kamminga, één van de organisatoren van het event. “De Apeldoornse Karateka René Smaal (in februari voor de vierde keer verkozen tot Sportman van Apeldoorn, red.) is een voorbeeld van iemand die de voorlichting interessanter voor de leerlingen kan maken”. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zal ook aanwezig zijn bij de voorlichtingen, die aan de groepen 7 en 8 op een “leuke en speelse wijze” worden gegeven. “Vanaf 12 jaar kun je donor worden, dus willen we ze zo vroeg mogelijk informeren. De NTS zal ons daarbij ondersteunen”. Onder meer basisschool Het Gilde, Meester Lugtmeijer en de Koningin Wilhelminaschool hebben zich al aangemeld voor voorlichting.

Parade Hoofdstraat
Op 27 juni zullen de Spelen groots worden geopend in de binnenstad met een parade door de Hoofdstraat. Details volgen!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?