Stoomtreindagen: Terug naar toen

1 september 2012, van 10:00 tot 17:00, NS-Station Apeldoorn

Door Redactie

Randy Gasper

De liefhebber van stoom kan zijn hart ophalen. Dit weekend (1 & 2 september) organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij traditioneel het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: “Terug naar Toen”.

Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven is op beide dagen actief. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die in Europa hebben rondgereden.

In Beekbergen is in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar zal zijn. Het museumstoomdepot is opengesteld, en de bezoeker krijgt een indruk van het werk op een stoomdepot. Er worden kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oude auto’s zijn er prachtige gerestaureerde vrachtauto’s te zien.

In Loenen zijn er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee kunnen rijden. Ook zijn er stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel. In Loenen komt u ook stands tegen van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Daarna genieten van een hapje en een drankje op het grote terras grenzend aan het perron.

Op het traject Loenen-Eerbeek-Dieren zijn er unieke treincombinaties te zien, het Nederlands Spoorwegmuseum komt met een historische Nederlandse sneltrein naar de Veluwe! In Loenen zullen enkele van deze rijtuigen “Bolkoppen” tentoon worden gesteld. In één van de rijtuigen zal een expositie worden gehouden met de historie van de rijtuigen en een greep uit het restauratie plan van de VSM-rijtuigen.

Naast het Nederlands Spoorwegmuseum komt de Stoomstichting Nederland uit Rotterdam ook naar de Veluwe met een stoomtrein, zij zullen ook mee gaan rijden tussen Apeldoorn en Dieren.

Tussen de stations Loenen en Beekbergen pendelen verschillende antieke autobussen, deze stoppen ook bij de speciale parkeerterreinen nabij beide stations. In Eerbeek zijn ook nog diverse andere antieke autobussen te zien.

De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen ongeveer 10.00 en 17.00 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers al in de ochtenddauw: om 06.50 uur.

Kortom, een aanrader voor het hele gezin! Meer informatie op de VSM vindt u hier! Een voorproefje hieronder:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?