Swingend zigeunerorkest Nadara: Van Concertgebouw tot Cafeetje van Marja

17 juli 2017, van 20:00 tot 22:00

Door Redactie

In eigen land zijn ze wereldberoemd en in Nederland speelden de muzikanten van de Nadara Transylvanian Gypsy Band als eens in het Concertgebouw en het Tropenmuseum. Komende maandag (17 juli) musiceren de Roemenen in het Cafeetje van Marja. Met dank aan de Apeldoornse muzikant Bert Smits, een specialist op het gebied van Zigeunerklanken.

Een groot verschil zo op het oog. Cultuurtempels in Praag en Budapest, het Filmfestival van Cannes en een Apeldoorns etablissement aan de Hoofdstraat nabij het Caterplein. Maar de muziek van de Nadara Transylvanian Gypsy Band is er niet alleen om naar te luisteren. De swingende klanken nodigen uit tot dansen en daarvoor is het Cafeetje van Marja uitermate geschikt.
Bert Smits (hij speelt in de band Dragisha) is laaiend enthousiast over Nadara. ,,De groep is één van de beste zigeunerorkesten uit Transsylvanië. In 2016 stond de band in de finale van de Voice of Romania. Dankzij de eigentijdse en opzwepende gipsy-beat veroverde Nadara eerst de lokale bruiloftsmarkt in Transsylvanië en daarna de wereldpodia. De band behaalde grote successen op het Sziget-festival in Budapest, het filmfestival in Cannes, het Khamoro-festival in Praag, het IRAF-festival in Boekarest, het Gipsy Festival in Tilburg, het Tropenmuseum en het Concertgebouw en vele andere internationale podia en festivals. Nadara speelde een prominente rol in de films ‘Gadjo Dilo’ en ‘Transylvania’ van Toni Gatlif. Nu is het vijftal voor het eerst in Apeldoorn te zien en te horen.’’
Smits zelf speelt zijn partijtje mee evenals Manito. Een echte entreeprijs is er niet, een donatie in de hoed wordt zeer gewaardeerd en ook wel verwacht. Een deel van de entreegelden komt ten goede aan de vereniging Nadara die zich inzet voor sociale integratie en de bestrijding van analfabetisme en discriminatie van zigeunerkinderen. De aanvang is maandag 17 juli om 20 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?