Tentoonstelling de Ongeziene Gezien

6 oktober 2012 - 2 december 2012, van 15:00 tot 16:00, CODA Museum

Door Redactie

We lopen dagelijks aan mensen voorbij die ons wel opvallen maar die we niet echt zien of spreken. Omdat deze mensen op straat leven of op een andere manier aan de zijlijn van de samenleving staan, gaan veel van ons ze uit de weg. Over hun leven weten we weinig tot niets. De gemeenschap van Sant’Egidio begon vijf jaar geleden met een project om deze groep mensen in beeld te brengen en hun verhaal aan de hand van foto’s te vertellen. Dit project wordt op 6 oktober 2012 met de opening van de laatste fototentoonstelling in CODA Museum afgesloten.

De gemeenschap van Sant’Egidio, een christelijke lekengemeenschap die zich inzet voor armen en hulpbehoevenden, begon vijf jaar geleden met een fotowedstrijd en tentoonstelling in Apeldoorn en omgeving. Onder de titel de Ongeziene Gezien werd een oproep gedaan om mensen in beeld te brengen die doorgaans niet opmerkt worden. De werkgroep vroeg inwoners van Apeldoorn om niet alleen foto’s te maken van armoede, uitsluiting en eenzaamheid maar ook de mensen in beeld te brengen die anders zijn, er anders uitzien en zich zo gedragen dat de meesten er het liefst met een grote boog omheen lopen. Elk jaar kwamen er honderden foto’s binnen waarmee telkens een indrukwekkende expositie gerealiseerd kon worden.

De laatste tentoonstelling zal als afsluiting van het project in CODA Museum te zien zijn. Deze expositie is breder opgezet dan vorige edities en bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel is de juryselectie uit de honderden inzendingen. Het tweede deel omvat de portretfoto’s die fotograaf Sjaak Verboom maakte van de bewoners van Omnizorg en inwoners van Apeldoorn-Zuid. Zijn werk wordt omlijst door foto’s die deze mensen zelf maakten van hun leefomgeving. Het derde deel van de tentoonstelling is een videopresentatie over de totstandkoming van de tentoonstelling, de jurering en de beste foto’s uit afgelopen jaren.

Tijdens de opening zal ook het boek de Ongeziene Gezien: verhalen over levenskunst gepresenteerd worden. In dit boek zijn de ontroerende verhalen van de geportretteerden opgetekend. Zij vertellen over hun strijd en keuzes, moeite en kracht, angst en onvermogen, maar vooral ook over liefde, hoop en doorzettingsvermogen. Het boek omvat acht verhalen over de kunst van het leven waarin de geportretteerden vertellen hoe zij met vallen en opstaan hun weg hebben gevonden. Met het zien van de foto’s en het lezen van deze verhalen stap je in een wereld die vaak niet de onze is, maar die dat wel had kunnen zijn of kan worden.

De tentoonstelling wordt zaterdag 6 oktober (15.00 uur) geopend door Carin Reinders, directeur/bestuurder van CODA en Hilde Kieboom, oprichter van de gemeenschap van Sant’Egidio Antwerpen en voorzitter van de gemeenschap in de lage landen. Zij geeft een korte lezing over de gemeenschap van Sant’Egidio en opent de tentoonstelling door de winnende foto’s bekend te maken.

www.deongezienegezien.nl | www.coda-apeldoorn.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?