Tentoonstelling Papier: Gemaakt in Gelderland

13 juni 2015 - 25 oktober 2015

Door Redactie

In de tentoonstelling Papier: Gemaakt in Gelderland staan de geschiedenis en het heden naast en door elkaar. Aan de hand van foto’s, films en afbeeldingen wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling en de geschiedenis van de papierindustrie in Gelderland. Deze tentoonstelling is vanaf 13 juni op de Verdieping in CODA te zien en is onderdeel van het Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. De tentoonstelling is gekoppeld aan CODA Paper Art, een internationale tentoonstelling waarin kunst van en op papier centraal staat en die tot en met 25 oktober in CODA Museum te bewonderen is.

Naast een grote maquette van de voormalige Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld, watermerken van Arjowiggings Security  in Ugchelen en een egoutteur (een cilinder met watermerk uit een papiermachine) van Schut Papier in Heelsum worden ook kunstwerken getoond van hedendaagse kunstenaars: Wietse Schoenmaker uit Oosterbeek maakte voor deze tentoonstelling het beeld Factory Footprint met papier van Schut Papier uit Heelsum en Ellen Bouter ontwierp Hartslag, een buitenobject met papier van Parenco in Renkum. Van Margriet Oomkes zijn meubels te zien die gemaakt zijn van karton dat geleverd is door Mayr-Melnhof en Pillow Pack uit Eerbeek. De Middelste Molen in Loenen levert diverse papiersoorten waarmee de Apeldoornse kunstenaar Karim Omayri gedurende de eerste weken van de tentoonstelling ter plekke een beeld vervaardigt.

De geschiedenis van de papierindustrie wordt getoond aan de hand van foto’s, oude documenten, foto’s en gebruiksvoorwerpen van fabrieken. Zo maakte Papierfabriek van Schut & Berends in Loenen destijds een oranje closetrol ter gelegenheid van de bevrijding van Loenen in september 1945.

De geschiedenis van watermolens is onder andere terug te zien in tekeningen van W.B. Tholen over de Apeldoornse Stinkfabriek aan de Grift. Dat papier niet langer gemaakt wordt door alleen  toevoeging van textiel- en houtpulp laat de Middelste Molen in Loenen zien. Bezoekers kunnen papiermonsters met papiervreemde stoffen zoals bijvoorbeeld gras, stro, wol, spijkerbroekenstof en tomatenpulp bekijken en gratis meenemen.

Aanvullende informatie over Papier: Gemaakt en Gelderland en CODA Paper Art is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/tentoonstellingen.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?