Tentoonstelling Uitgelicht

16 september 2012 - 27 januari 2013, van 13:00 tot 17:00, Oostvleugel, Paleis Het Loo

Door Redactie

Paleis het Loo

Van 16 september aanstaande tot en met 27 januari 2013 is in Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Uitgelicht’ te zien, met topstukken uit de verzameling tekeningen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en Paleis Het Loo.  Het Album van koningin Sophie, eerste echtgenote van koning Willem III, is een van de meest bijzondere objecten in de expositie.

Paleis Het Loo bezit een hoogwaardige verzameling tekeningen, waarvan er zo’n 200

in bruikleen zijn van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON). In de expositie ‘Uitgelicht’ worden circa 60 topstukken bijeengebracht, variërend van portretten en landschappen tot historische voorstellingen. Het groen lederen Album van koningin Sophie bevat 45 tekeningen en aquarellen die zij, naar de mode van de Romantiek, verzamelde als herinnering aan huizen en plaatsen waar zij had gewoond of was geweest. De waterverftekeningen, door onder meer H.F.C. ten Kate en B.J. van Hove, hebben hun heldere kleuren behouden doordat zij altijd in het album zijn bewaard.

Leden van de Koninklijke familie droegen door schenkingen zelf bij aan de totstandkoming van de verzameling, evenals kunstenaars die in opdracht van het vorstenhuis werkten, zoals Jan Hoynck van Papendrecht, Pieter de Josselin de Jong en Jan Adam Kruseman. Van bekende kunstenaars als Nicolaas Pieneman, Jean Baptist van der Hulst en de 18de-eeuwse Pieter Tanjé werden fraaie werken op veilingen aangekocht. In 1976 werden de verzamelingen door de GVON in langdurig bruikleen overgedragen aan Paleis Het Loo. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van de tekeningen uit de collectie van de GVON.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?