Tentoonstelling Veranderende Vormen

23 mei 2015 - 16 augustus 2015, CODA Museum Apeldoorn

Door Redactie

CODA Museum toont werk van sieraadontwerper en edelsmid Nicolaas Thuys in veelzijdige tentoonstelling Veranderende Vormen

23.05 t/m 16.08.2015 | CODA Museum 

In de periode rond 1965 zijn veel edelsmeden op een andere manier naar het sieraad gaan kijken waarbij ze het meer als kunst dan als kunstnijverheid gingen benaderen. Nicolaas Thuys (1927-1989) was één van hen. In bijna ieder overzichtswerk over het Nederlandse auteurssieraad wordt hij als één van de ontwerpers genoemd in wiens oeuvre deze veranderingen duidelijk zichtbaar zijn. In de tentoonstelling Veranderende Vormen besteedt CODA Museum vanaf 23 mei aandacht aan deze sieraadontwerper en edelsmid.

Veranderende Vormen toont circa honderd sieraden en andere objecten waarin ook goed te zien is hoe zijn stijl veranderde van rijkelijk gedecoreerde bloem- en diervormen in meer geometrische vormen. Thuys maakte voornamelijk sieraden, maar vervaardigde daarnaast ook gebruiksvoorwerpen; de nadruk lag vooral op vrij werk. Naast edelsmid en sieraadontwerper werkte hij ook als beeldhouwer, tekenaar en ruimtelijk vormgever. In deze tentoonstelling komen al deze aspecten in drie thema’s aan bod: Vormveranderingen, Vormonderzoek en Vormen veranderen: edelsmeden. Zelf zei hij over zijn werk: “Wie mijn werk wil verstaan moet er maar naar kijken en meestal nog eens kijken en nog eens kijken.”

Thuys volgde de opleiding tot edelsmid in Arnhem en Amsterdam en combineerde deze studie met het restaureren van sieraden en het moderniseren van verouderde erfstukken in opdracht van verschillende ateliers. Hij ontving in 1955 zijn meesterteken, waarna hij zich als goudsmid in Arnhem vestigde. Naast sieraden ontwierp hij onder andere ook een tintinnabulum (religieuze staf met bellen) voor de Sint-Walburgisbasiliek in Arnhem.

CODA beheert het archief van Nicolaas Thuys dat onlangs geheel is ontsloten. De pareltjes uit dit archief die het denkproces achter de sieraden tonen, zijn ook te vinden op Dutch Jewellery Platform (www.dutchjewelleryplatform.nl) – het online platform over het moderne (auteurs)sieraad.

Sieradencollectie CODA Museum

CODA Museum beschikt over twee collecties waarop al meer dan 100 jaar verzameld wordt: een historische collectie en een collectie moderne kunst. Een van de meest onderscheidende onderdelen van de collectie moderne kunst is de verzameling hedendaagse sieraden. Deze sieradencollectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografisch presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen voortdurend in beeld. De sieradencollectie van CODA telt bijna 4200 objecten.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?