Tentoonstelling Wilhelminaring: oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst 1998–2013

19 augustus 2014 - 2 november 2014, van 00:00 tot 23:59, CODA Museum

Door Redactie

CODA

De Wilhelminaring wordt sinds 1998 om de twee jaar aan een Nederlandse beeldhouwer uitgereikt. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – vooral de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren. CODA Museum presenteert van 19 augustus tot en met 2 november 2014 de tentoonstelling Wilhelminaring: oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst 1998–2013, een overzicht van 16 jaar Wilhelminaring. CODA directeur Carin Reinders en gastcurator John Blaak stelden deze tentoonstelling samen waarin naast het werk van de acht beeldhouwers ook de speciaal voor de winnaar ontworpen ringen te zien zijn.

De prijs bestaat uit een elke keer speciaal ontworpen ring door een sieraadontwerper en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Op deze manier wordt steeds een nieuw en openbaar kunstwerk aan de Apeldoornse collectie toegevoegd. Bij elk beeld is door een dichter een gedicht geschreven waardoor literatuur en beeldende kunst verbonden worden. Deze vorm van kruisbestuiving is een verrijking voor zowel de beeldhouwkunst, sieraadkunst als poëzie.

Door middel van foto’s, tekeningen, maquettes en ruimtelijke voorstudies worden in CODA Museum de beelden uit het Sprengenpark getoond. Ook de acht ringen die door verschillende sieraadontwerpers gemaakt zijn, hebben een plaats in deze tentoonstelling gekregen. Daarnaast zijn de gedichten die op de beelden geïnspireerd zijn op video te beluisteren. Van vijf van de acht winnaars worden video’s vertoond die gemaakt zijn in het kader van de serie Hollandse Meesters in opdracht van het Mondriaanfonds. Uiteraard is ook van de overige drie winnaars uitgebreid beeldmateriaal te zien.

De Wilhelminaring is tot op heden acht keer uitgereikt: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013). Het werk van deze kunstenaars, de ringen en gedichten zijn van 19 augustus tot en met 2 november in CODA Museum te bekijken.

Tijdens de opening op 31 augustus wordt het eerste exemplaar van het boekje Wilhelminaring: oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst 1998–2013, beelden, sieraden en gedichten uitgereikt aan Hans van den Ban, beeldend kunstenaar en adviseur van de Rijksbouwmeester.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?