Tentoonstelling Wilhemina’s levensavond

28 november 2012 - 7 april 2013, van 10:00 tot 17:00, Paleis Het Loo

Door Redactie

Paleis het Loo

Ter gelegenheid van het 50ste sterfjaar van koningin Wilhelmina (1880-1962) organiseert Paleis Het Loo van 28 november aanstaande tot en met 7 april 2013 de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s Levensavond’. Foto’s en filmbeelden, kleding, schilderijen en voorwerpen schetsen een beeld

van de laatste levensjaren van de oud-koningin, die zich na haar troonsafstand in 1948 tot haar overlijden in 1962 terugtrok op haar zo geliefde Paleis Het Loo.

In de Stallen staan Wilhelmina’s witte lijkkoets en haar schilderwagen opgesteld. In de Westvleugel van het paleis zijn kleding, meubelen en voorwerpen uit de kamers die zij in haar laatste levensfase bewoonde, bijeengebracht. Ook haar menwagentje is hier te bewonderen. Wilhelmina’s draagstoel en looprekje zijn ontroerende getuigenissen van een ouder wordende dame. In de Kapel brengen filmopnames de defilés langs de baar opnieuw in herinnering.

Het Loo was Wilhemina’s ‘thuis’

Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar ‘thuis’. Na haar abdicatie in 1948 bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Ze verruilde het dwingende dagprogramma van regerend vorst voor een ontspannen leven. Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden in de bosrijke omgeving van Het Loo. Ook schreef ze haar religieuze pamfletten en haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’. Van dit boek worden alle denkbare uitgaven op Het Loo getoond.

Sterfdag 28 november 1962

Met het overlijden van Wilhelmina op 28 november 1962 eindigde een tijdperk. Voor vele oudere Nederlanders was zij ‘hun’ koningin gebleven, niet alleen vanwege de lange periode van haar regering (vijftig jaar), maar ook door de steun die zij had gegeven aan het ondergrondse verzet in het bezette Nederland. De beelden van de rouwstoet met de witte lijkkoets in Den Haag, op weg naar de Nieuwe Kerk van Delft, zijn in het collectieve geheugen verankerd.

Meer informatie: www.paleishetloo.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Museum

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?