Teun Hocks in CODA

1 november 2015 - 1 oktober 2015, Coda

Door Redactie

TEUN HOCKS: UNIEKE SELECTIE VAN FOTOGRAFIE EN SCHILDERKUNST IN CODA MUSEUM 01.11.2015 t/m 28.02.2016

Slapend in een vogelnest, op stelten door de sneeuw of eenzaam feestend op de maan. De fotoschilderijen van beeldend kunstenaar Teun Hocks, telkens met hemzelf in de hoofdrol, genieten wereldwijd bekendheid. CODA Museum toont van 1 november 2015 tot en met 28 februari 2016 een ruime selectie van zijn geënsceneerde fotografie.

Hoewel Teun Hocks (Leiden, 1947) als jongetje gefascineerd meekeek als zijn vader, enthousiast amateurfotograaf, in de verduisterde keuken zijn foto’s ontwikkelde, koos hij niet voor de richting fotografie toen hij zich in de jaren zestig inschreef aan de Bredase Academie St. Joost. Hij begon met publiciteit en grafiek en werkte als tekenaar, filmer, performer en entertainer. Daarnaast maakte hij foto’s die hij soms inkleurde. Zijn jaren aan de academie omschrijft hij als ‘een speeltuin in een periode waarin Popart en het experimenteren in de beeldende kunst centraal stonden’. Zijn kenmerkende combinatie van fotograferen en schilderen ontstond in deze periode. Na de academie voelde hij zich aangemoedigd door kunstenaars die in de jaren zeventig fotografie in hun werk gebruikten. Maar ook oude meesters waren van invloed op zijn ontwikkeling. De erkenning voor zijn werk, waarin het narratieve en associatieve centraal staan, ontstond voornamelijk in de jaren tachtig. Tot op de dag van vandaag is zijn reputatie als beeldend kunstenaar in binnen- en buitenland onverminderd groot. Toch weet Hocks nog immer niet hoe zichzelf te betitelen: “Ik voel me nog steeds geen fotograaf, tekenaar of schilder. Alles bij elkaar is eigenlijk wat me het best past.”

Het oeuvre van Teun Hocks wordt gekenmerkt door vakmanschap, een scherp gevoel voor humor en zijn grote gave als verhalenverteller. Hij is niet alleen de maker van het werk maar fungeert ook telkens als hoofdpersoon; veelal een man van middelbare leeftijd die in absurde maar op het eerste oog alledaagse situaties terechtkomt. Het is geen onverschrokken held maar een Buster Keaton of Elckerlijck die geconfronteerd wordt met een surrealistische wereld of met een onwaarschijnlijke en onhaalbare taak. In zijn vaak typische Hollandse taferelen met weidse landschappen of wat burgerlijke interieurs speelt hij niet alleen met het alledaagse, maar zien we ook een allegorie van zotheid en referenties aan de magische werelden van Pieter Breughel en René Magritte. Soms is het beeld zuiver komisch, maar evenzo vaak is het poëtisch, surrealistisch, absurd of zelfs tragikomisch waarbij Hocks alle elementen uit een film of verhaal in een beeld vervat.

Hocks schildert aan de hand van een tekening een enorm, metershoog decor waarin hij zichzelf als acteur – als hoofdpersoon in een verhaal – plaatst. Van deze scene maakt hij met de zelfontspanner acht foto’s. Het geselecteerde beeld drukt hij af in zwart-wit dat in een speciaal bad omgekleurd wordt naar sepiatinten. Pas dan gaat hij aan de slag met olieverf. De geënsceneerde fotografie van Teun Hocks appelleert aan het dagelijks leven en de menselijke ervaring. Hocks: “Zo wil ik de dingen van alledag uitvergroten en relativeren.”

De tentoonstelling in CODA Museum toont van 1 november 2015 tot en met 28 februari 2016 een unieke selectie van het werk van Teun Hocks. Naast geënsceneerde fotografie zijn er boekomslagen, telefoonkaarten, postzegels en tekeningen te zien.

Uitnodiging CODA directeur Carin Reinders en Teun Hocks nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de opening op zaterdag 31 oktober om 14.30 uur. U kunt zich aanmelden voor de opening via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl. CODA Museum opent dezelfde dag om 16.00 uur de tentoonstelling The Weather Diaries. Uiteraard bent u van harte welkom ook deze opening bij te wonen en gebruik te maken van het afsluitende buffet. Als u na afloop gebruik wilt maken van het buffet (a € 15,- p.p.) kunt u dat in dezelfde e-mail kenbaar maken. Na betaling aan CODA Museumbalie op zaterdag 31 oktober ontvangt u een voucher die toegang geeft tot het buffet.

Teun Hocks Teun Hocks(Leiden, 1947) woont en werkt in Frankrijk. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Zijn werk was eerder te zien in een groot aantal internationale solo- en groepstentoonstellingen. Zijn werk sierde affiches, boekomslagen en tijdschriften. Daarnaast ontwierp hij telefoonkaarten en kinderpostzegels. Het werk van Teun Hocks maakt onderdeel van particuliere en museale collecties in binnen- en buitenland.

www.coda-apeldoorn.nl/teunhocks | www.teunhocks.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?