Theatervoorstelling ‘De Omdenkers’

29 oktober 2014 - 30 oktober 2014, om 20:00, Gigant

Door Agenda

Markant

De Joseph Wresinski Cultuur Stichting presenteert op woensdag 29 en donderdag 30 oktober 2014 theatervoorstelling ‘De Omdenkers’. Een muzikale theatervoorstelling met humor. Over spookburgers met een stoutmoedig plan. De voorstelling wordt in Apeldoorn mogelijk gemaakt door Markant en het Beraad van Kerken. De voorstelling begint beide dagen om 20.00 uur en vindt plaats in de Theaterzaal van Gigant. Kaarten kosten €5,- en zijn vanaf nu te koop aan de balie van Markant.

Na succesvolle theatervoorstellingen als Lazarus? en Maria, moeder van altijd durende bijstand, komt de Joseph Wresinski Cultuur Stichting nu met De Omdenkers. De Omdenkers is gemaakt en wordt gespeeld door mensen levend in armoede, en voormalig dak- en thuislozen. In samenwerking met professionele theatermakers, vormgevers en muziekcoaches.

Na een reeks uitvoerige gesprekken met hulpverleners, hebben zij een theatrale bewerking gemaakt van een bijzondere werkelijkheid: spookburgers. Mensen die bij geen enkele gemeente zijn ingeschreven en daardoor geen rechten hebben. Ze leven, ademen, vechten voor hun bestaan en hebben lief, maar op papier bestaan ze niet. Ze zijn illegaal. Nederlanders en toch illegaal? Het komt vaker voor dan gedacht.

“Dit staat voor mij boven iedere horizon geschreven, en dáárvoor wil ik strijden: jullie recht om in vrijheid te wonen, werken en lief te hebben”.

Roos, een van de figuren uit De Omdenkers, is spookburger. Net als Lisa en haar man Karel, en Agnes, Michael, Leon, Alphons… Door te veel ongeluk getroffen, is hun leven op een dood spoor beland. Ze wonen illegaal op een camping. Dat kan zo niet duren. Ze moeten hun verhaal kwijt. Maar waar, bij wie? Op radio of TV? In de krant? Bij de wethouder? De pastoor? Ze hebben een stoutmoedig plan en betreden het enige podium dat voor hen open staat: het toneel. Want “Als wij ons verhaal kunnen vertellen, kunnen wij de wereld een duwtje geven. En als wij de wereld een duwtje kunnen geven, kijken de mensen in het dorp misschien eindelijk op.”

De Omdenkers is een voorstelling die aanzet tot het overdenken van het samen leven.

Fonds voor Cultuurparticipatie van het ministerie van OC&W: “De Joseph Wresinski Cultuur Stichting slaagt er op bijzondere wijze in om met een groep mensen die in armoede leeft, theater te maken dat persoonlijke thema’s omzet in een theatraal verhaal dat een breed publiek raakt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?