Tijdmachine Bandritzer 561

22 augustus 2012, van 10:00 tot 16:00, Marktplein

Door Redactie

Gelegerd in Gelderland

De Bandritzer 561 is in het kader van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland bezig met een succesvolle tour door de provincie. Deze bijzondere multimedia-experience staat deze week op het Marktplein voor het Stadhuis en is a.s. woensdag 22 augustus voor het laatst in Apeldoorn te zien. Iedereen vanaf 6 jaar is van 10.00 tot 16.00 uur welkom om het mysterieuze voertuig te bezoeken en een gratis tijdreis mee te maken. De Bandritzer staat op uitnodiging van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) op het Marktplein in combinatie met de tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp Nieuw-Milligen die nog t/m 24 augustus in het stadhuis te zien is. Daarna reist de Bandrizter door naar het Gebroeders van Limburgfestival in Nijmegen en vervolgens naar het Airborne Museum in Oosterbeek.

De Bandritzer 561 is speciaal voor Gelegerd in Gelderland ontwikkeld en toert van juni t/m september langs bijzondere activiteiten die in het kader van het festival georganiseerd worden. Op die manier worden de verschillende onderdelen van het festival met elkaar verbonden.

In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte maar opmerkelijke filmscènes een tijdreis langs belangrijke episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. Op de website www.gelegerdingelderland.nl is meer informatie te vinden over het festival en de overige standplaatsen, data en openingstijden van de Bandritzer 561.

Toertocht door Gelderland
De Bandritzer 561 is onderdeel van het erfgoedfestival ‘Gelegerd in Gelderland’ dat deze zomer plaatsvindt. Verspreid over de hele provincie worden ca. 250 activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de rijke militaire geschiedenis van Gelderland.
Er zijn activiteiten op allerlei niveaus voor allerlei doelgroepen: van ludiek tot serieus en van kleinschalig tot overweldigend. Voor gezinnen met kinderen en historische fijnproevers, voor toeristen en veteranen. De activiteiten worden georganiseerd door ongeveer honderd samenwerkende organisaties: musea en historische verenigingen, maar ook veteranenorganisaties en living history-gezelschappen.

Vfonds en Koninklijke Landmacht
De realisatie van de Bandritzer 561 is mogelijk gemaakt dankzij het vfonds, het Nationaal fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. Gelegerd in Gelderland krijgt gedurende de festivalperiode de beschikking over de Bandritzer 561. Na het festival zet het vfonds de Bandritzer 561 in voor bijzondere activiteiten en voorlichtingsdoeleinden, vooral bij oorlogs- en verzetsmusea en bijvoorbeeld bij bevrijdingsfestivals.

“De Bandritzer is voor ons de tijdmachine die we willen; aandacht voor het verleden en daarmee investeren in behoud van vrede voor de toekomst. Geschikt voor jong en oud snel maar wel met een duidelijk doel: VREDE!”, aldus Ton Heerts, directeur vfonds.

De Koninklijke Landmacht draagt zorg voor het transport van de Bandritzer 561 en ondersteunt het festival op deze wijze.

Grande finale Gelegerd in Gelderland
De slotmanifestatie van het festival zal op 22 september 2012 plaatsvinden in Ede. Dit gebeurt gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings. De epiloog van het festival zal deel uit maken van de Slag om Grolle in Groenlo in oktober 2012.

Gelegerd in Gelderland wordt georganiseerd door stichting Gelders Erfgoed, Gelders Archief, Gelders Genootschap en CODA Museum.

Gelegerd in Gelderland is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland l VSB fonds l vfonds l Mondriaan Stichting l Prins Bernhard Cultuurfonds l Stichting Zabawas l Koninklijke Landmacht

www.gelegerdingelderland.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?