Toon Tellegen met ‘Hemels & Vergeefs’

13 december 2016, om 20:30, CODA Auditorium, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, toegangsprijs: € 10,-

Door Agenda

Een deur gaat open,
kinderen zijn klanten, staan op hun tenen
en de wereld in zijn stofjas komt uit zijn schemer, vraagt honingzoet:
Wat hadden jullie gewenst?’
Ze weten niet hoe het heet,
ze wijzen naar de vrede.

Toon Tellegen, uit de bundel Als we vlammen waren

Toon Tellegen komt met zijn Hemels & Vergeefs op dinsdag 13 december naar CODA. In dit literaire concert staat de poëzie uit de gelijknamige bundel en eerder werk centraal. Met gitarist Corrie van Binsbergen en pianist Albert van Veenendaal brengt Tellegen een steeds veranderend samenspel van poëzie en muziek. Inloop met koffie of thee vanaf 20.00 uur; het concert begint om 20.30 uur in CODA Auditorium. Kaarten zijn vanaf maandag 21 november te koop in de CODA vestigingen en bij Nawijn & Polak (€ 10,- CODA leden, en € 12,50 niet leden).

Hemels & Vergeefs is een muzikaal, literair programma waarin de poëzie van Toon Tellegen centraal staat. Lyrische bevlogenheid gecombineerd met absurdisme. Het lijkt niet te kunnen. Maar het kan in de teksten van Tellegen. En die passen erg goed bij de composities en improvisaties van de musici. Tekst en muziek gaan in elkaar over, versterken elkaar, contrasteren maar vormen altijd een lucide geheel. Voor de toehoorder een bijzondere belevenis die niet alleen stof tot nadenken biedt, maar ook troost geeft en schoonheid brengt. Toon Tellegen werkt sinds 2003 met gitarist en componist Corrie van Binsbergen aan muzikale, literaire concerten. Met de succesvolle programma’s rond zijn dierenverhalen, uitgevoerd door Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet, heeft de groep naam gemaakt in de Nederlandse en Vlaamse theaters.

De kinderboeken van Toon Tellegen zijn vaak bekroond. Hij won meerdere Gouden en Zilveren Griffels. Juffrouw Kachel ontving de Woutertje Pieterse Prijs, in 1994 kreeg hij die prijs ook voor Bijna iedereen kon omvallen. Met De genezing van de krekel won hij in 2000 de Gouden Uil. In 1997 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Theo Thijssenprijs.

Toon Tellegen (1941) studeerde medicijnen in Utrecht. In 1970 vertrok hij naar Kenia, waar hij drie jaar in het gebied van de Massai werkte. Daarna werkte hij vele jaren als huisarts in Amsterdam waar hij nog steeds woont. In 1980 verscheen zijn eerste boek: De zin van een liguster, een dichtbundel voor volwassenen. Zijn eerste bundel kinderverhalen, Er ging geen dag voorbij, werd gepubliceerd in 1984. Het waren verhalen die Tellegen elke avond voor het slapengaan aan zijn dochter vertelde. Toen ze daar te oud voor werd, is hij ze gaan opschrijven, iedere avond één. Met zijn verhalen over de eekhoorn, de mier en alle andere dieren kreeg hij niet alleen bekendheid in Nederland, maar ook in Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Tsjechië, China, Rusland, Polen, Finland en de Verenigde Staten werden zijn verhalen populair. Er zijn inmiddels twee dikke verzamelbundels met dierenverhalen: Misschien wisten zij alles en Iedereen was er.

Kaarten voor Hemels & Vergeefs in CODA zijn vanaf maandag 21 november te koop in de CODA vestigingen en bij Nawijn & Polak en kosten op vertoon van uw CODA pas of in combinatie met besteding in Nawijn & Polak € 10,- . Niet CODA leden betalen € 12,50 (inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang).

Informatie is ook te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/literair en op Facebook en Twitter.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?