Uilenballen pluizen op de Groote Modderkolk

24 februari 2016 - 26 februari 2016, van 13:30 tot 15:30, Groote Modderkolk te Loenen

Door Agenda

Marc Beenen

Kom braakballen pluizen op het erf van zorgboerderij de Groote Modderkolk bij Loenen. En je ontdekt zelf wat uilen eten, op woensdag en vrijdag op  24 en 26 februari. De boswachter van Natuurmonumenten vertelt over uilen en hun voedsel. Wie weet vind je wel botjes van de bijzondere muis die hier leeft. De activiteit begint om 13.30 uur en duurt ongeveer twee uur. De kosten voor deelname bedragen € 5,00 per kind voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 per kind. Prijs is inclusief een kopje koffie, thee of fris. Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, Koop van te voren online een kaartje. In verband met de te verwachten grote belangstelling kunnen alleen kinderen die van te voren een kaartje hebben gekocht deelnemen. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl.

Hap, slik….weg!
Hap, slik, weg: uilen eten muizen met huid en haar op. Maar de botjes, schedeltjes en vacht kunnen ze niet verteren. Die blijven in de maag zitten. Als een prop braakt de uil de braakbal of uilenbal weer uit. Die droge, pluizige balletjes ga je met een loep en stokjes uit elkaar pluizen. Je zal verbaasd zijn over wat er allemaal in kan zitten.
Zijn je (o)pa of (o)ma nieuwgierig?. Die mogen meekijken als je aan het pluizen bent.

Botjeskaart
Met een handige zoekkaart ontdek je wat de uil gegeten heeft. Is het een veld-, bos- of spitsmuis? Misschien wel de bijzondere waterspitsmuis? Als je de gevonden skeletonderdelen op een zwart kaartje plakt, zie je goed welk beestje je hebt gevonden. Dit kaartje met de botjes erop mag je natuurlijk mee naar huis nemen. Alleen de botjes van de waterspitsmuis wil de boswachter graag zelf houden en gelukkig dat komt weinig voor. Waarom dat zo is, zal hij je deze middag vertellen. Aan het eind van de activiteit, als je al veel meer over uilen, braakballen en muizen weet, verdien je misschien al wel het felbegeerde Pluisdiploma!

Om mee te doen is het noodzakelijk te reserveren,  dit kan via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten
De locatie is boerderij de groote modderkolk in Loenen aan de vrijenberg 24 B, 7371 AA Loenen. Aanvang is 13:30 en duur ongeveer anderhalf tot 2 uur, kosten is inclusief cake en drinken.

Meer activiteiten?
Kijk op www.natuurmonumenten.nl en volg ons op Twitter en Facebook:
@NM_Gelderland
Facebook.com/DeVeluwe

Landgoed Boekesteyn, Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Boerderij Brambergen, Ôs-Graveland, Gooi en Vechtstreek, s-Gravelandse buitenplaatsen, Noord-Holland, Nederland, Europa

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?