Uitreiking Wilhelminaring

23 september 2017, om 14:00, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Eja Siepman van den Berg wint 10e Wilhelminaring 2017 de tweejaarlijkse Nederlandse prijs voor beeldhouwkunst. De 10e Wilhelminaring (de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst) wordt 23 september 2017 uitgereikt aan Eja Siepman van den Berg. Zij is hiermee de tweede vrouw die deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt. Eja Siepman van den Berg schaart zich hiermee in de rij van een illuster gezelschap van prijswinnaars, waaronder Auke de Vries, Joep van Lieshout, Carel Visser en Maria Roosen. Juryvoorzitter Wim Pijbes overhandigt de speciaal voor haar ontworpen ring in CODA Museum te Apeldoorn op 23 september om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur).

De jury van de Wilhelminaring spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop Siepman van den Berg, wars van stijlen en modes, nauwgezet en consequent de menselijke figuur als uitgangspunt neemt. Het oeuvre straalt “een verfijnd en verstild evenwicht uit”; haar beelden zijn “tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna”.

Spannende winnaar

De keuze voor Eja Siepman van den Berg is een niet voor de hand liggende en daarmee een ‘spannende’ keuze van de jury. Voorzitter Wim Pijbes: “Het werk van Eja lijkt realistisch. Maar het is veel meer dan dat. Veel meer lijken haar scheppingen ideale droombeelden van een haast bovenaardse perfectie. Haar werk is niet voor niks terug te vinden in menig collectie van befaamde verzamelaars. En het staat altijd kaarsrecht overeind”.

Eja’s werk beweegt zich in het spanningsveld van ‘lichamelijkheid’ en ‘constructie’, tussen het warm-organische en geometrisch ‘bouwen’. Het maakt haar werk méér dan mimesis, meer dan ‘nabootsing’ alleen. Haar torso’s tonen immers ook de architectonische kwaliteiten van het menselijk lichaam, van het ultieme natuurlijke ‘bouwwerk’. En het is juist deze opvatting van het menselijk lichaam die het abstracte vertrekpunt van haar werk verraadt. Eja Siepman van den Berg is níet geïnteresseerd in het verhalende, in het hoogstindividuele of emotionele. Integendeel: in haar sculpturen is voor het expressionistische gebaar geen plaats. De mens is uitgangspunt, de volheid van het organische leven, maar dan wel geordend en gestructureerd: doordacht en vrij van coïncidentie, teruggebracht tot de essentie.

Jubileum jury Wilhelminaring

De jury voor de tiende Wilhelminaring bestond uit: Wim Pijbes (voormalig directeur Rijksmuseum en Museum Voorlinden, nu Droom en Daad), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Sandra Smets (kunsthistorica en publicist o.a. voor NRC Handelsblad), Geertje Waanders (kunsthistorica, columnist en docent) en André Kruysen (beeldend kunstenaar).

De kunstenaar

Eja Siepman van den Berg begon haar opleiding aan de Rijksakademie te Amsterdam in 1962 en studeerde af in 1967. In het jaar van haar afstuderen kreeg zij de Prix de Rome toegekend. Ook ontving zij later voor haar oeuvre de Charlotte van Pallandtprijs.

De ring

Voor iedere uitreiking van de Wilhelminaring wordt een andere sierraadontwerper gevraagd om voor de winnaar een unieke ring te ontwerpen. Voor Eja Siepman van den Berg is Katja Prins de eer toegevallen.

Over de ring

De Wilhelminaring bestaat uit drie delen: een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, een opdracht voor een in het Apeldoornse Sprengenpark te plaatsen beeld en een expositie in het CODA Museum Apeldoorn.
De prijs werd voor de eerste keer toegekend aan Joop Beljon (1998). Daarna volgden Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling ((2009), Piet Slegers (2011), Hans van Houwelingen (2013) en Auke de Vries (2015).

Uw aanwezigheid bij de opening en uitreiking kunt u kenbaar maken door een mail te sturen o.v.v. het aantal personen en Wilhelminaring naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?