Utopia’s Armanda komt naar VegaVrijdag in Cantharel

26 februari 2016, om 18:00, Hotel Apeldoorn - de Cantharel, Van Golsteinlaan 20, Apeldoorn

Door Agenda

Al 2 jaar lang organiseert een groepje Apeldoornse vegetariërs en veganisten bijna elke maand een VegaVrijdag restaurantavond. Het vrijwilligersinitiatief is gestart uit onvrede omdat Apeldoornse restaurants weinig te bieden hadden aan vega’s en vegans. Inmiddels staan de VegaVrijdag restaurantavonden goed bekend, ze trekken gasten uit het hele land en onderscheiden de deelnemende restaurants zich met heerlijke gerechten. De eerstvolgende restaurantavond vindt plaats op vrijdag 26 februari bij Van der Valkrestaurant de Cantharel. Gastspreker ditmaal is Armanda, bekend uit Utopia, en haar vriend, de zanger Amado. Iedereen, vega, vegan of omnivoor, is van harte welkom!

Twee jaar geleden zijn Nathalie Hoogstraten, Peter Gootjes, Winnifred den Breeje en Maaike Moulijn gestart met de VegaVrijdag restaurantavond. Alle restaurants in Apeldoorn en omstreken zijn aangeschreven met de vraag of zij lekkere vegetarische en veganistische menu’s konden voorschotelen en of zij deze menu’s op vrijdag extra aantrekkelijk wilden maken met een gratis drankje of speciale menuprijs. Als ze dat deden, dan zouden de vier vrijwilligers zorgen voor een restaurantavond met een spreker of muzikant en voor vele gasten. Vele restaurants wilden aan dit initiatief meedoen. En voor heel veel Apeldoorners en vele gasten erbuiten bleek dit een aantrekkelijk initiatief te zijn. De restaurantavonden zijn vaak binnen enkele uren tot enkele dagen volledig vol geboekt.

Dat de vraag naar vegetarische (geen vlees en vis) en veganistische (geen dierlijke producten, dus ook geen melk, eieren en honing) gerechten groeit, past helemaal in de trend dat steeds meer mensen minder vlees eten. Er komen steeds meer flexitariers, vegetariërs en veganisten bij. Dat is ook niet zo vreemd. Velen vinden vlees weliswaar lekker en het was ook een gewoonte om dagelijks vlees te eten, maar de laatste tijd staat vlees staat steeds vaker in een kwaad daglicht. De Gezondheidsraad heeft in november geadviseerd om minder vlees en meer plantaardig te eten uit gezondheidsoverwegingen. Maar ook vanuit aspecten als milieu, klimaat, honger en dierenwelzijn bekeken, is het verstandig als iedereen minder vlees eet. Als alle inwoners van de Europese Unie bijvoorbeeld de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 procent. Bovendien is dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie, zo heeft het Planbureau voor de Leefomgeving in 2014 berekend. Zo eenvoudig is het om de broeikasuitstoot te verminderen en meer voedsel te kunnen verbouwen zodat er minder honger hoeft te zijn op aarde.

Om een aantrekkelijk vegetarisch of plantaardig alternatief te bieden, is het nodig dat restaurants betere gerechten aanbieden dan de standaard loempia’s en gevulde omelet. De restaurants die deelnemen aan de VegaVrijdag doen dat. Vrijwilligers van de VegaVrijdag testen eerst het menu van een restaurant dat wil deelnemen. Alleen als het menu lekker genoeg is, wordt er een restaurantavond georganiseerd.

De eerst volgende restaurantavond vindt plaats bij Van der Valk-restaurant de Cantharel. Iedereen die eens een heerlijk veganistisch 3-gangenmenu wil proeven, is van harte welkom op vrijdag 26 februari. De prijs voor het menu bedraagt 20 euro. Tussen de gangen door zal gastspreker Armanda, bekend van Utopia, vertellen over haar televisie-ervaringen, waarom ze wilde meedoen met Utopia en hoe haar Utopia eruit ziet. Vervolgens zal haar vriend, de zanger Amado, optreden met het prachtige Where is the love. Aanmelden kan op informatie@vegavrijdagrestaurants.nl. Voor meer informatie, zie https://www.facebook.com/VegavrijdagApeldoorn.

De daarop volgende restaurantavonden vinden plaats op 18 maart bij de Brugwachter, op 1 april bij Gasterij Leienplein10 en op 13 mei bij Mediterrance.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?