Vampierenfilm Only Lovers Left Alive

5 april 2014 - 31 maart 2014, om 20:15, Gigant

Door Redactie

Gigant

Only Lovers Left Alive is de nieuwste film van Jim Jarmusch (Broken FlowersGhost Dog: The Way of the Samurai), publiekslieveling bij het arthouse publiek. Het script voor zijn nieuwste film baseerde hij losjes op Mark Twains verhalen over Adam en Eve. Jarmusch staat bekend om zijn minimalistische en ongehaaste stijl. Ook in Only Lovers Left Alive is actie of een duidelijk plot vaak ver te zoeken: stemming en sfeer zetten de toon. Only Lovers Left Alive draait 5 en 25 april in de theaterzaal in Gigant. Tickets kosten €9,- en €7,- voor leden.

Adam en Eve zijn eeuwenoude vampiers. Hoewel ze een liefdeskoppel zijn, woont Adam in Detroit en Eve in de Marokkaanse stad Tanger. Als Eve in de gaten krijgt dat Adam depressief is en aan zelfmoord denkt, reist ze naar Detroit om hem op te zoeken. De betrekkelijke rust wordt verstoord als zusje Ava langskomt, die ondanks haar eigen zeer hoge leeftijd, het uiterlijk en gedrag heeft van een opstandige en losbandige tiener. Ava zet de boel op stelten en brengt wat welkom leven in de brouwerij. Ze is echter ook een beetje een typetje: de opstandige tienerdochter, zoals we die al zo vaak hebben gezien.

Wat Only Lovers Left Alive biedt, is een spannende, broeierige sfeer, uitstekend acteerwerk en een bij vlagen hypnotiserende kijkervaring. Een film om over na te denken en bij weg te dromen. De casting van Tilda Swinton en Tom Hiddleston als vampiers is een briljante zet. Met hun bleke gezichten en hun bewezen talent voor het spelen van ietwat hautaine personages, lijken ze gemaakt voor hun rollen. Als Jarmusch’ vampiers zijn ze ontwikkeld en wereldwijs, gelouterd in kunst en literatuur: hun beste vriend is de bekende schrijver en dichter Christopher Marlowe, zelf ook een vampier. Maar Adam en Eve zijn vooral ook tragische figuren: afgezonderde, bedreigde diersoorten die te veel hebben gezien en te veel hebben meegemaakt. Gewone mensen duiden ze hooghartig aan als ‘zombies’. Toch zijn ze van deze zombies afhankelijk, al is het maar om onbesmet bloed te verkrijgen, een zeldzaam goed in de eenentwintigste eeuw. Zelf op hun prooi jagen doen ze allang niet meer: te riskant, te onbeschaafd. Het zijn politiek correcte vampiers geworden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?