VegaVrijdag Apeldoorn viert feest!

10 februari 2017, VegaVrijdag, Molenstraat-Centrum 1, Apeldoorn

Door Agenda

Vrijwilligersinitiatief VegaVrijdag dat vegetarisch en veganistisch eten in Apeldoornse restaurants promoot bestaat 3 jaar. Afgelopen 3 jaar is er veel gebeurd. Steeds meer restaurants hebben aantrekkelijke vega-gerechten op de kaart staan en steeds meer gasten hebben deze gerechten ontdekt. De vraag naar vegetarische (geen vlees en vis) en veganistische (geen dierlijke producten, dus ook geen melk, eieren en honing) producten groeit. Zowel voordelen voor gezondheid, impact op milieu, natuur, klimaat, dierenwelzijn en voorkomen van honger zijn hierbij overwegingen. De provincie Gelderland heeft de plantaardige eiwitbedrijvigheid als speerpunt opgenomen in haar economische beleid. Om dit allemaal te vieren wordt er feest gevierd!

Op vrijdagavond 10 februari zijn Mildred Smith van Millie’s Indische Keuken en Mieke Voshol van Buitenkookfeest de gastvrouwen van een wel heel bijzondere VegaVrijdag. Bij aankomst staan de vuurkorven aan en de soep pruttelt in de heksenketel. Je wordt ontvangen met een heerlijke kom soep. Terwijl je opwarmt rond het vuur en andere gasten ontmoet, komen de heerlijke geuren uit de keuken je al tegemoet.

Er staat een heerlijk buffet klaar, vol met gerechten uit de Indonesische keuken, zoals Ketoprak (gebakken tahoe overgoten met een bijzonder ketjapsausje). De Indonesische keuken is bij uitstek geschikt voor heerlijke vegetarische of veganistische gerechten omdat er veel groenten, tofu en tahoe worden gebruikt. Het buffet wordt aangevuld met groentetapas, dit zijn allemaal kleine groentegerechtjes gemaakt van wat minder bekende of vergeten groenten.

Als dessert zorgen de gastvrouwen buiten voor appelcrumble. De appels komen van de Olifantenschuur en de crumble wordt gemaakt in Dutch ovens, dit zijn grote gietijzeren pannen met een deksel. Doordat de kooltjes zowel eronder als bovenop het deksel gelegd kunnen worden, is er een oven gemaakt. Uiteraard staat de gluhwein ook klaar.

Wie ook aanwezig wil zijn bij dit feestje kan zich aanmelden op informatie@vegavrijdagrestaurants.nl. Iedereen is welkom, of je nu omnivoor, flexitarier, flexanist, vegetariër of veganist bent. Geef svp aan of je vega of vegan wilt eten en eventuele dieetwensen. De locatie is Millie’s Indische Keuken, op de 1e verdieping van de voormalige oude Ambachtsschool (gebouw Tot2021), Molenstraat-Centrum 1 in Apeldoorn. De menuprijs bedraagt € 29,50 euro.

Weetjes:
Voor 1kg rundvlees is maar liefst 25 kg plantaardige eiwitten nodig.
Een stukje vlees bij het eten geeft ongeveer evenveel broeikasgasuitstoot als een autorit van Apeldoorn naar Parijs en terug.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?