Verwondering, spel van kleur en licht’ tijdens Onvergetelijk CODA

7 maart 2016, CODA Apeldoorn

Door Agenda

Inmiddels hebben al veel mensen deelgenomen aan Onvergetelijk CODA: een uniek programma met interactieve rondleidingen dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie én voor hun mantelzorgers. Tijdens de rondleiding op 7 maart wordt het thema ‘Verwondering, spel van kleur en licht’ aan de hand van vijf werken in de tentoonstelling Vernieuwd Verleden van Evert Nijland behandeld. Deze bijzondere tentoonstelling is vanaf 6 maart in CODA Museum te bewonderen.Onvergetelijk CODA is door de ANWB genomineerd als ‘Meest maatschappelijk uitje 2016’ en CODA is hier uiteraard enorm trots op. Of CODA deze titel een jaar lang mag voeren, wordt dinsdag 15 maart bekendgemaakt.

Vernieuwd Verleden brengt op prikkelende wijze in beeld hoe het verleden tot op de dag van vandaag leeft in de beeldende kunst. Belangrijk onderdeel van deze tentoonstelling is een overzicht van sieraden gemaakt door Evert Nijland gecombineerd met een brede selectie hedendaagse kunst van beeldend kunstenaars die opnieuw betekenis geven aan technieken, materialen en symboliek uit de westerse (kunst)geschiedenis. Alwandelend door deze tentoonstelling komt een allesoverheersend gevoel van verwondering boven. Dit gevoel vormt tevens het verbindende element tussen de kunstwerken. Verwondering om de vele uitingsvormen, de kleuren, het lichtspel van doorschijnend materiaal en de rijke en onverwachte schakering in gebruikte materialen. Verwondering voel je als je iets ziet of beleeft waardoor je verrast wordt, wat ánders is dan gebruikelijk, wat je niet verwacht of wat je raakt. Filosofen leren ons dat verwondering de basis is voor leren en wijs-worden. En niet alleen dat: verwondering zorgt ook voor bijzondere momenten, inspiratie en een fijn gevoel. Kinderen zijn meesters in het zich verwonderen en vaak zijn we dit als volwassenen kwijt geraakt, maar dit kunnen we later in het leven weer terugkrijgen. Kunst én kunst beleven zijn daar bij uitstek geschikt voor. Aan de hand van de geselecteerde kunstwerken ervaren bezoekers weer wat verwondering is.

Onvergetelijk CODA

Na ontvangst met koffie of thee brengen de deelnemers een bezoek aan de tentoonstellingen waar ze in een ontspannen en positieve sfeer onder begeleiding van speciaal getrainde rondleiders met elkaar in een gesprek gaan. Door samen naar kunst te kijken, vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren, krijgen ze de mogelijkheid om niet alleen verhalen maar ook ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen – zonder dat de nadruk op de ziekte ligt. Dankzij deze opzet is de rondleiding zowel voor mantelzorgers als voor mensen met dementie een bijzondere ervaring. De rondleiding begint om 14.30 uur en na afloop van de rondleiding krijgen de deelnemers ansichtkaarten van enkele van de getoonde werken mee naar huis zodat ze ook in een andere omgeving over dit bezoek na kunnen praten. Op www.coda-apeldoorn.nl/onvergetelijk staat een korte film die een indruk geeft van deze bijzondere rondleiding.

Hoe bijzonder de deelnemers Onvergetelijk CODA ervaren, blijkt wel uit onderstaande reacties:

Riet, mantelzorger: “Graag wil ik laten weten dat mijn zus Ria en ik erg hebben genoten van de Onvergetelijk rondleiding. Mijn zus deed weer even mee in het “gewone leven”. Heel waardevol! We komen zeker weer terug!” | “Je kunt me hier elke dag wel mee naar toe nemen!” aldus Han, deelnemer met dementie. |

Rondleider Onvergetelijk CODA: “Wim’s reactie na mijn rondleiding bezorgt me nog steeds kippenvel: “FANTASTISCH, ik kon tenminste weer eens wat zeggen”. Hij voelde zich gehoord, gezien en serieus genomen en ging met een goed gevoel naar huis. Mooi hè…!”

Aan de rondleiding kunnen maximaal 14 personen deelnemen en u dient zich daarom van tevoren aan te melden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl  Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal personen door te geven. U kunt eventueel ook contact opnemen met Annemiek van der Horst (a.vanderhorst@coda-apeldoorn.nl of 055- 5258512).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?