[VIDEO] Tegenlicht Meetup: hoe smart is Smart City

2 oktober 2019, van 19:30 tot 22:00

Door Redactie

Apeldoorn wil een Smart City worden. Een stad waarin technologie (onder meer aanleg van 5G) slim wordt ingezet om beter te functioneren. Dat biedt veel mogelijkheden, heel veel. Slimme parkeersensoren die aangeven hoeveel plek er nog is. Verkeerslichten voor fietsers die sneller op groen gaan als het regent. Het meten van geluid en luchtkwaliteit. Maar moeten we dat allemaal willen? Hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy? En zijn er ook gezondheidsrisico’s? Dit alles komt aan bod tijdens de Tegenlicht Meetup op woensdag 2 oktober.

Het zijn terechte vragen zonder duidelijke antwoorden, vindt de organisatie. ,,Want welk risico wil je nemen en welke niet? Hoe ver ga je? Waar is de grens? Dat moet de gemeente niet alleen bepalen. Daarom gaan we hierover in gesprek met jou als inwoner van Apeldoorn. Praat mee over Smart City en 5G tijdens onze @MeetupApeldoorn op 2 oktober 2019 om 20.00 uur in Acec, Roggestraat 44. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.”

De organisatie heeft de volgende sprekers bereid gevonden om een presentatie te houden over verschillende aspecten van Smart City:

Jan-Willem Wesselink van www.Future-City.nl laat ons zien dat Smart City zowel de overheid, bedrijven en instellingen, maar ook de inwoners raakt. Hij laat ons nadenken over wat wij belangrijk vinden als het gaat om de aanleg van 5G, de gevolgen voor de privacy, de betrouwbaarheid van gegevens, de invloed van bewoners, waarvoor de data kunnen worden gebruikt, wie dat bepaalt, de eventuele straling, etc.

Douwe Schmidt van www.Tada City.nl en journalist van De Correspondent. Tada is een beweging voor een verantwoorde digitale stad- van èn vóór iedereen. Er komen vragen aan de orde als: profiteert iedereen van de digitale revolutie, wat gebeurt er met de beschikbare data, wie is waarvoor verantwoordelijk, waar staat de burger in dit proces?

Hugo Schooneveld van www.hugoschooneveld.nl en vml wetenschapper WUR, gaat in op wat elektromagnetische velden (EMV) kunnen betekenen voor de gezondheid (straling). Wordt in de beleidsvorming voldoende rekening gehouden met mogelijke gezondheidseffecten bij het gebruik van draadloze digitale communicatie?

MeetupApeldoorn heeft zich voor deze avond georiënteerd op de plannen van de gemeente Apeldoorn en er vindt afstemming plaats over deze Meetup.

Bestel hier je gratis kaarten.

Bekijk hier de premovie:

Meetup Apeldoorn – Smart City from Creating Heroes on Vimeo.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?