Barrelhouse, bluesrock ‘from the seventies’

16 september 2016, om 22:00, Bluescafe, Nieuwstraat 74a, Apeldoorn, €12,- Voorverkoop €10,- aan de bar

Door Agenda

Barrelhouse www.barrelhouse.nl mag men zonder te aarzelen in het rijtje van beste bluesbands van Nederland plaatsen. De bluesrock legendes van de jaren 70 zijn terug! Er is keihard gewerkt aan een gloednieuw album (‘Almost There’) in de Bullit Sound Studio, waarbij de band alles tegelijk en gezamenlijk opgenomen heeft, zonder koptelefoons. “We horen elkaar dan veel beter, directer en natuurlijker. Daardoor kunnen wij spelen als op een podium”, aldus de bluesveteranen.De nieuwe CD van Barrelhouse is waarschijnlijk hun meest persoonlijke album. Een vanzelfsprekende combinatie van een oeroud genre met het meest persoonlijke, het meest doorleefde. Niet alleen in de teksten maar ook in de songs en de manier van spelen.
De variatie is groot, net als bij een live concert. De CD bevat up-tempo stukken waarin de band voluit gaat en klein gehouden nummers, waarbij alles om de immer mooier wordende stem van Tineke Schoemaker draait.

De teksten die Tineke schreef, zijn meer dan ooit de weerslag van wat ze meemaakt en heeft mee gemaakt: Lonely Together, I Wish I Could Pray, Hard Feelings.
Johnny LaPorte leeft zich uit, niet alleen in de nieuwe composities waarvan de meeste van zijn- en Tineke’s hand zijn, maar ook bijvoorbeeld in een vlijm scherpe instrumental.
Han van Dam, subliem band pianist, speelt een paar sprankelende intieme songs met Tineke, die bedoeld lijken voor de uren na middernacht.
Barrelhouse heeft met Tineke Schoemaker een unieke bluesy stem. Wat Barrelhouse als band uniek maakt is de manier waarop er samengespeeld wordt. De band nummers zijn: met z’n zessen spelen, naar elkaar luisteren, op elkaar reageren. Een vol geluid met ieder een apart ritme, een eigen partij, elkaar aanvullend, met als resultaat het typisch Barrelhouse ritme. Guus altijd intuitief spelend, Bob met prachtige altijd weer onverwachte aanzetten, Jan Willem stuwend en in dienst van de groove.

Live spelen is een tweede natuur geworden voor Barrelhouse. Zo sterk zelfs dat voor de opnames van de nieuwe CD alle stukken live in de studio gespeeld werden. Geen koptelefoons, geen akoestiche schotten, elkaar aankijken en spelen. Het enige verschil met een optreden is dat er geen podium is met fans ervoor. In de studio zijn alleen microfoons, voor de opnames.
Erik Schurman is de producer, technicus die het aandurfde met Barrelhouse de studio in te gaan, om de nummers te vangen, op te nemen zoals ze op dat moment gespeeld worden. Hij staat bekend om zijn heldere, ruimtelijke sound; Handsome Poets, Guus Meeuwis. Soms is de eerste take goed, soms wordt een nummer meerdere keren gespeeld, maar altijd net anders. Dan komt het erop aan de beste te kiezen.

Na 40 jaren van club optredens, festivals (North Sea Jazz Festival, Rhythm ‘n’ Blues Night Groningen, Peer Blues Festival, Blue Balls Luzern, Crossing Border, Moulin Blues, Jazzkaar Tallinn enz.), twee tournees met Albert Collins en voorprogramma’s bij BB King in Frankfurt, heeft Barrelhouse nog altijd dezelfde energie, intimiteit en vitaliteit als bij het eerste optreden in mei 1974, in Mahogany Hall in Edam, toen de band voor het eerst uit de schaduw van de niet minder fameuze Haarlemse bluesgrootheid Oscar Benton stapte en een grootse eigen carrière startte. Op zo’n vijftien albums en een DVD vind je het resultaat van alle uitstapjes naar country, rock, folk en jazz, soms met gastmuzikanten. Het wezen van de blues is daarbij altijd de leidraad en het live optreden de maatstaf. Barrelhouse is de blues! Uiteraard zullen ze vanavond ook nummers van hun nieuwe album ‘Almost There’ presenteren!

Line-up:
Tineke Schoemaker – vocalen
Johnny LaPorte – gitaar
Han van Dam – piano
Guus LaPorte – gitaar
Bob Dros – drum
Jan Willem Sligting – bass, accordeon, doublebass
Aanvang 22.00 uur Entree € 12 aan de deur (voorverkoop aan de bar: € 10).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?