Wandeling langs voortuinen en openbaar groen in Kerschoten

23 juni 2015, van 19:00 tot 20:30, Wijkcentrum De Groene Hoven, Koninginnelaan 280 in Apeldoorn.

Door Redactie

Activiteit in het kader van Atlas van Apeldoorn en de viering van het 50-jarig bestaan van deze wijk dinsdag 23 juni, 19.00-20.30 uur. 

Vanuit wijkcentrum De Groene Hoven in Kerschoten wandelt Han Goudswaard (ontwerper openbare ruimte van de gemeente Apeldoorn) dinsdag 23 juni met wijkbewoners en andere geïnteresseerden door de bijzondere Apeldoornse wederopbouwwijk Kerschoten. Tijdens deze wandeling wijst hij de deelnemers op de specifieke kwaliteiten van het groen waarna hij aansluitend met hen in gesprek gaat over eigentijds gebruik hiervan. De wandeling begint om 19.00 uur; het startpunt is Wijkcentrum De Groene Hoven, Koninginnelaan 280 in Apeldoorn. 

Groene wederopbouwwijk

Apeldoorns reputatie als ‘stad in het groen’ was met wijken als De Parken en Berg en Bos, de vele bomenlanen, Paleis Het Loo en de Veluwe als achtertuin al ruim voor de Tweede Wereldoorlog gevestigd. Ook na 1945 speelde het groene imago een belangrijke rol in de uitbreidingsplannen. Ten noorden van De Parken werd de nieuwe wijk Kerschoten ontwikkeld. Dit prestigieuze project omvatte de bouw van bijna 900 woningen, een wijkwinkelcentrum en enkele andere voorzieningen rondom een groot openbaar park. Kerschoten valt op door de ruimtelijke opzet met grote grasvelden, vijvers en een bijzonder assortiment heesters en bomen. Ook is bij de bouw goed gedacht aan ‘het collectieve’ van het groen: de parken lopen bijna tot aan de voordeuren van de woningen en het groen wordt collectief onderhouden. De privétuinen áchter de woningen zijn mooi afgeschermd door gezamenlijk ontworpen muurtjes. Door ruimtelijke ontwikkelingen, veranderend gebruik en beheer staat dit groene netwerk echter onder druk. Han Goudswaard wijst de deelnemers tijdens de wandeling op de specifieke kwaliteiten van dit groen in Kerschoten en bespreekt de (on)mogelijkheden van het eigentijds gebruik daarvan.

Aanmelden

Voor deze wandeling dient u zich vóór 20 juni aan te melden via cultuurhistorie@apeldoorn.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal personen. De wandeling begint dinsdag 23 juni om 19.00 uur aan de Koninginnelaan 280 bij Wijkcentrum De Groene Hoven en is rond 20.30 uur afgelopen.

Atlas van Apeldoorn

Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Atlas van Apeldoorn: Kerschoten, een project waarbij CODA jaarlijks in samenwerking met leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere samenwerkingspartners één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn onder de loep neemt. In deze editie staat de energieke wijk Kerschoten, die dit jaar vijftig jaar bestaat, centraal. Het volledige programma van de Atlas van Apeldoorn en het programma rondom het jubileum is te bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/atlaskerschoten.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?