Wereldmuziekschool Mi Dushi viert 15-jarig jubileum

27 augustus 2016, van 16:00 tot 00:00, grand café Salon 1813 aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn, Gratis

Door Agenda

Toen er nog geen djembé in Nederland te koop was, maakte Jelle de Kroon in 1989 zijn eerste reis naar West Afrika en vond in dit instrument met haar ritmische klanken zijn passie. Hij probeerde zoveel mogelijk te weten te komen over deze Afrikaanse trommel en het bleek een verhaal voor het leven te zijn. De eerste trommels haalde Jelle uit Guinee, het land waar hij zijn eerste trommelles kreeg van een muzikant die deel uitmaakte van het Nationaal Ballet van Guinee.

Jelle is oprichter van wereldmuziekschool Mi Dushi. In het jaar 2000 start hij met het geven van djembéles en opent zijn eigen school in Apeldoorn. Regelmatig komen er djembé grootmeesters uit Afrika om les te geven en de bijzondere band met deze leermeesters zet zich tot op de dag van vandaag voort. In 2002 worden de lessen uitgebreid met Oriëntaalse dans en een jaar later komt daar nog een discipline bij, de didgeridoo.

De school wordt in haar gedachtegoed gesteund door masters uit landen waar de oorsprong van deze muziek en dans vandaan komt. Jelle maakt dit jaar zijn 21ste reis naar West Afrika en breidt zijn kennis nog steeds uit door in de leer te gaan bij een aantal grootmeesters. Hij organiseert jaarlijks workshops en muziekreizen naar Afrika en is oprichter van de Vereniging Djembé Onderwijs Nederland. Buikdansdocente Sheila Meijers is een bekendheid op haar gebied. Zij wordt vaak uitgenodigd om in binnen- en buitenland lessen en optredens te geven en runt tevens een eigen school in Zutphen. Michiel Teijgeler, docent didgeridoo, is geadopteerd door een clan in Australië en kreeg officieel toestemming om lessen te geven in Nederland. Hij is verbonden aan AMMU, het museum voor hedendaagse Aboriginal Kunst in Utrecht en verzorgt optredens in binnen- en buitenland. Jaarlijks organiseert hij een didgeridoo-weekend waarbij grote spelers vanuit de hele wereld aanwezig zijn. Tevens importeert Michiel prachtige instrumenten vanuit Australië en verkoopt deze exclusief in Nederland. Kortom een ijzersterk, gedreven en gepassioneerd team!

Mi Dushi heeft in deze 15 jaar rumoerige tijden gekend. Door de crisis was de school genoodzaakt om haar mooie locatie in het ACEC-gebouw te verlaten. Na een zoektocht werd er een nieuw onderkomen gevonden aan het Jean Monnet park, hier is de school nu 3 jaar gevestigd. De muziek is ondanks alles altijd in beweging gebleven.

Zeer trots is het team van Mi Dushi om het 15- jarig jubileum te mogen beleven en dat zal gevierd worden ook! Op zaterdag 27 augustus is er een prachtige bijeenkomst waarbij, hoe kan het anders, veel live muziek en dans gepresenteerd wordt. Michiel neemt je mee in een opzwepend optreden met Didge ‘n Skins, Sheila’s showballet laat wervelende dansacts zien en als afsluiter is er een Afrikaans optreden met professionele drummers die de afgelopen jaren met Jelle hebben samengewerkt. Er is heerlijk Afrikaans eten en er zijn diverse informatiestands.

In al deze jaren heeft Mi Dushi vele leerlingen gekend. Zij worden samen met alle andere belangstellenden van harte uitgenodigd om met het team van Mi Dushi op de komende 15 jaar te toosten.

Het feest vindt plaats op 27 augustus vanaf 16.00 uur bij grand café Salon 1813 aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn. De entree is gratis! Meer info over Mi Dushi, zie www.midushi.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?