Werkelijkheid en vervreemding in Galerie H10a

17 juli 2016 - 21 augustus 2016, van 14:00 tot 17:00, Galerie H10a, Vosselmanstraat 300, Apeldoorn, Toegang vrij

Door Agenda

Met schilderijen van Manon Leeflang en Cor Lap, beelden van Gerrit van Lieshout en keramiek van Giny Mooren.

Manon Leeflang studeerde in Leeuwarden aan de opleiding voor het kunstonderwijs. In 1999 kwam zij terug naar haar geboortestreek Twente en vestigde zich uiteindelijk in Losser. Hier heeft zij al enige jaren haar atelier waar ze ook lesgeeft. Altijd op zoek naar de kern schildert Manon vaak portretten en figuren van mensen, dieren en dingen om haar heen. Haar werk is figuratief, maar heeft ook vervreemding. De olieverf zelf is net zo belangrijk als het onderwerp. Ook speelt de gezichtshoek een merkbare rol in die abstracte benadering en is daardoor heel persoonlijk. Uitsneden en soms ook vertekeningen zijn haar keuze en laten een voorkeur voor een expressionistische aanpak zien. Sinds enige tijd richt ze zich ook op landschappen; reële naast herinnerde landschappen, zoekend naar beleving van ruimte en rust. Bezinning, verstilling, schoonheid, uitgedrukt in verf…

Datzelfde gaat voor een belangrijk deel ook op voor het werk van Cor Lap. Als kunstenaar is Cor een kritische observator en een inlevende intermediair tussen de onderwerpen die hij portretteert en het doek. Ook hij zoekt de essentie van mensen en versterkt dat door zijn stijl van schilderen. We worden de afbeelding ingetrokken door details, lichtval en warmte, verwonderend over het onderwerp. Met transparante lagen olieverf worden zijn portretten meer dan een portret sec, en meer dan een spannend kleurenspel.

Vervreemding is ook het kenmerk van de beelden van Gerrit van Lieshout. Het zijn mensbeelden, met vaak een humoristisch inslag door de surrealistische toets. Sommige beelden zijn ter versterking van een effect gecombineerd met toevoegingen van allerlei aard. Ze worden vanuit een idee gemaakt, zonder schetsen vooraf. Dat is een van de redenen om klei als materiaal te kiezen: vanuit een massief blok en de aard van het materiaal kan eindeloos geïmproviseerd worden. De beelden zijn, behoudens enige bronzen, vervaardigd van steengoedklei en gebakken op 1200oC, zodat een grote sterkte is verkregen. In gebroken wit, niet geglazuurd, enkele wel gelakt, zijn de beelden in klei maximaal 50 cm groot, met diverse toevoegingen totaal tot 1,5 meter hoog.

Giny Mooren maakt met de hand gevormd en geglazuurd keramiek. Zij gebruikt hiervoor steengoedklei met fijne chamotte. Door met “klei-ogen” de wereld in te kijken krijgt zij haar inspiratie en door andere materialen aan haar werk toe te voegen ontstaat ook bij haar werk een licht surrealistische toets.

In aanwezigheid van de kunstenaars, die ook hun werk zullen toelichten, wordt de tentoonstelling zondag 17 juli geopend om 14.00 u., en deze duurt tot en met 21 augustus. Iedereen van harte welkom.

Galerie H10a, Vosselmanstraat 300, 7311 VV Apeldoorn, www.h10a.nl
open: woensdag-zondag 13.00-17.00 u.

galerie1

galerie2

galerie3

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?