Wieteke van Dort maakt haar comeback

8 april 2017, om 20:00, Theater orpheus, Churchillplein 1, Apeldoorn, vanaf €24,00

Door Agenda

Een samenwerking van het New European Ensemble met Kantor Pos-Music Stage Theatre Management en Teater Salihara Jakarta.

Het New European Ensemble presenteert een Javaanse versie van Igor Stravinsky’s L’Histoire du Soldat. Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd transformeert deze klassieker tot een theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten. Actrice Wieteke van Dort maakt haar comeback in het theater. Zij speelt de verteller in het stuk. Drie van Java’s meest vooraanstaande traditionele dansers nemen de overige rollen voor hun rekening. De beroemde Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef speciaal voor deze productie een nieuwe tekst. Een Javaanse L’Histoire du Soldat gaat in première op donderdag 16 maart in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag en is daarna te zien in 20 theaters door het hele land.

Met L’Histoire du Soldat creëerden Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz een revolutionair muziektheaterstuk. Het gaf de aanzet tot nieuw politiek geëngageerd theater. Stravinsky begreep dat zijn stuk ook voor latere generaties relevant zou zijn. Hij stimuleerde theatermakers nieuwe producties af te stemmen op hun eigen tijd en cultuur. Wereldwijd namen theatergroepen deze uitdaging aan. Gerard Mosterd maakte deze eerste Javaanse L’Histoire du Soldat, die drie jaar lang in Indonesië uitverkochte zalen trok. In de voorstelling versmelten Aziatische en Europese tradities. Frans Leidelmeijer, bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, houdt in de meeste theaters een inleiding waarin hij ingaat op de historische en artistieke achtergronden bij deze productie.

Een revolutionair muziektheaterstuk als een tijdloos verhaal
Het verhaal is tijdloos. Een arme soldaat is onderweg naar huis. Hij speelt op zijn oude viool. De duivel verleidt hem zijn instrument te ruilen voor een boek dat de toekomstige beurskoersen voorspelt. De soldaat stemt toe en vergaart een fortuin. Maar zijn ziel is hij kwijt, net als zijn zorgeloze bestaan met oprechte vriendschap. Door het wurgcontract met de duivel kan hij de vloek niet ongedaan maken. Hij beleeft bizarre avonturen.

Motivatie Wieteke van Dort
Wieteke van Dort speelde in de serie Oebele met Willem Nijholt, daarna Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen en nog vele andere programma’s. Creëerde Tante Lien in de Late Late Lien Show (VARA). Haar motivatie om nu mee te doen: “L’Histoire du Soldat is een overzichtelijke tournee van de prachtige voorstelling. Ik ben vaker verteller geweest bij een concert, maar dit is wel heel speciaal, met de drie Indonesische dansers. Tenslotte is Indonesië mijn geboorteland. Gerard Mosterd is een begaafde danser en choreograaf. De voorstelling had in het buitenland al veel succes. Ik verheug me er enorm op om met dit jonge voortreffelijke orkest samen te werken.”

Over het New European Ensemble

Het New European Ensemble is een ensemble voor nieuwe muziek dat in 2008 is opgericht door jonge bevlogen musici uit heel Europa. Dat ze Den Haag hebben gekozen als thuisbasis, is geen toeval. Het ensemble heeft net als Den Haag een internationaal karakter. In binnen- en buitenland heeft NEuE een grote reputatie opgebouwd. De musici vallen op met fantasievolle programma’s, ‘aanstekelijk enthousiasme’ (Nutida Musik) en ‘exemplarische uitvoeringen’ (de Volkskrant).

Donderdag 16 maart t/m zaterdag 29 april 2017
Muziek: Igor Stravinsky
Oorspronkelijke verhaal: Ferdinand Ramuz
Tekst: Goenawan Mohamad
Regisseur/choreograaf: Gerard Mosterd
Verteller/spel: Wieteke van Dort
Nieuwe bewerking en dramaturgisch advies: Bo Tarenskeen, Marijn Lems
Inleidingen: Frans Leijdelmeijer
Dansers en acteurs: Rury Avianti, Siko Setyanto, Hendro Yuliyanto
Musici: New European Ensemble

Ter info:
Recent interview in het AD met Wieteke van Dort:
http://www.ad.nl/den-haag/ik-ben-voor-velen-jeugdsentiment~a112622b/

Donderdag 2 maart was Wieteke van Dort te gast bij Radio 1 (Een Vandaag), over haar rol als verteller in Een Javaanse L’Histoire du Soldat:
http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/72471/wieteke_van_dort_maakt_haar_comeback

 

Zaterdag 8 april 2017, 20.00 uur – Apeldoorn – Orpheus
www.orpheus.nl | 055 – 527 0 300

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?