Wijkwandeling Metaalbuurt

12 maart 2017, van 14:00 tot 14:30, Bronsweg/hoek IJzerweg, Apeldoorn, €4,00/2,00

Door Agenda

Elke 2e en 4e zondag van de maand organiseert het Apeldoorns Gidsen Collectief een thema- of wijkwandeling. Op zondag 12 maart 2017 is de Metaalbuurt in Apeldoorn-Zuid aan de beurt. Ook wel het “Houtjesdorp” genoemd. Een buurt met een zeer woelige geschiedenis, een aantal keren met sloop bedreigd! Begin 20e eeuw groeide Apeldoorn snel. Middelgrote bedrijven ontstonden, zoals wasserijen, papierfabrieken, een wasmiddelenfabriek, enz.

Hierdoor ontstond vraag naar betaalbare woningen voor fabrieksarbeiders en bouwvakkers. Woningbouwvereniging De Goede Woning verwierf de grond van boer Houtjes en liet door de architecten Henk Wegerif en Klosters huizen ontwerpen voor de arbeiders van Apeldoorn. Het is nu één van de best bewaarde tuindorpen van Nederland.

Het wijkje valt op door het groene karakter, woningen met rode daken op grote kavels, ligusterhagen, adresbomen en grindbermen. Een uniek architectonisch en stedenbouwkundig ensemble, gelukkig al jaren beschermd als gemeentelijk stadsgezicht.
De AGC-gids vertelt onderweg meer over de geschiedenis en de ontwikkeling van de wijk aan de hand van oude foto’s, anekdotes en verhalen.

Startpunt : Bronsweg/hoek IJzerweg
Wanneer : Zondag 12 maart 2017
Tijdstip : 14:00 uur
Tijdsduur : Ongeveer 1,5 uur
Kosten: € 4,00 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00
Vooraf aanmelden is niet nodig.

Meer informatie op : www.apeldoornsgidsencollectief.nl. Tel. 06-3938 0517

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?