Wijnand van Klaveren en stadsdichter Aad van der Waal slaan handen ineen voor 3FM Serious Request

16 december 2017, van 13:00 tot 14:30, CODA, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn 

Door Agenda

Voortkomend uit de behoefte een bijdrage te leveren aan Serious Request 2017 staken GIGANT, CODA, de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten, componist Wijnand van Klaveren en Stadsdichter Aad van der Waal de koppen bij elkaar. Resultaat is een programma in twee delen op zaterdag 16 december.

Het eerste deel van de dag, van 13.00 tot 14.30 uur, is bestemd voor alle (amateur)muzikanten in Apeldoorn en omgeving. Componist Wijnand van Klaveren en stadsdichter Aad van der Waal hebben, gebaseerd op het thema gezinshereniging van Serious Request, het muziekstuk de Rondgang der Ontheemden gemaakt. Muzikanten kunnen tussen 13.00 en 14.30 uur deelnemen aan ‘de Muzikale Loop’ in CODA Auditorium. Deelnemende muzikanten laten zich sponsoren per ‘rondje’. Ze kunnen op elk moment in- en uitstromen. Het muziekstuk duurt telkens ongeveer 2 ½ minuut en is speciaal voor orkestinstrumenten bedoeld.

Maestro! Music!

Het tweede deel van de dag staat vanaf 14.30 uur volledig in het teken van Maestro! Het Serious Orkest voor 3FM Serious Request laat zich dirigeren door vijf bekende Apeldoorners. Onder hen burgemeester John Berends en rapper Dani. Maestro! is een initiatief van de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten en wordt gerealiseerd in samenwerking met CODA en GIGANT. De opzet van de Apeldoornse editie van Maestro! is geïnspireerd door het gelijknamige televisieprogramma maar heeft een unieke, Apeldoornse invulling. De vijf geselecteerde Maestro’s ontvangen vooraf een aantal bekende orkeststukken waaruit zij een keuze kunnen maken. Met behulp van MP3 bestanden, YouTube filmpjes en de partituur bereiden zij zich vervolgens voor op hun taak. Tijdens Maestro! in CODA Museum dirigeren zij het door hen gekozen stuk. Een deskundigenpanel begeleidt de deelnemers tijdens hun optreden. De Maestro’s dirigeren het Serious Orkest voor 3FM Serious Request dat de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten speciaal voor deze gelegenheid samenstelde uit het Jong Apeldoorns Jeugdorkest en het Apeldoorns Jeugdorkest, aangevuld met enkele jonge musici uit het JeugdOrkest Nederland en het NJO.

De Maestro’s die het orkest en publiek zullen proberen te betoveren zijn burgemeester John Berends, rapper Dani, schrijfster Nanda Roep, presentator/acteur Aernout Pleket en Joke van Saane, hoogleraar Godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een deskundigenpanel, bestaand uit Arjen Davidse (directeur GIGANT), Miranda van Drie (directeur NJO) en Rob Kapitein (dirigent Apeldoornse Jeugdorkesten), geeft aanwijzingen en tips die de Maestro’s tijdens het optreden kunnen toepassen. Het publiek is getuige van het proces van vereniging tussen dirigent en orkest; een verwijzing naar het thema van Serious Request 2017: de hereniging van kinderen en ouders.

De jongste leden van de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten (De Speelgroep, onder leiding van dirigent Baukje van Schie) krijgen een speciale rol bij de ontvangst van het publiek. Een aantal straattheateracteurs mengt zich onder het publiek om bezoekers tot een donatie te verleiden. CODA Museum biedt vanaf 14.30 uur gratis toegang.

Op 16 december wordt in CODA op verschillende manieren de mogelijkheid geboden te doneren aan Serious Request 2017. Wie dat liever voor- of achteraf online doet, kan terecht op de actiepagina van Serious Orkest voor 3FM Serious Request (https://kominactie.3fm.nl/actie/serious-orkest-voor-3fm-serious-request.

Meer informatie over ‘de Muzikale Loop’ en ‘Maestro’ is te vinden op www.gigant.nl/cursus, www.coda-apeldoorn.nl en www.a-jo.nl/nieuwspagina/

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?