Willem Bultman en Peter Kooij in Galerie H10a

8 september 2018 - 13 oktober 2018, Eglantier 424

Door Agenda

Op zaterdag 8 september om 16:00 uur is de opening van een nieuwe expositie in Galerie H10a met beelden van Willem Bultman en grafiek van Peter Kooij. En natuurlijk exposeren wij ons eigen werk. De expositie loopt van 8 september t/m 13 oktober.

De galerie is dan weer op een nieuwe locatie: Eglantier 424 (tegenover Etos) en open op de zaterdagmiddagen van 13 tot 17 uur.

Willem Bultman is van oorsprong bouwkundige en hij heeft bijna zijn hele leven bij de gemeente Elburg gewerkt als beleidsambtenaar cultuurhistorie en later ook als beleidsambtenaar kunst en cultuur.

Toen hij 40 jaar werd besloot hij mijn horizon te verbreden en begon hij een studie voor docent beeldende vorming aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Sinds hij in 1995 afgestudeerd is werkt hij als autonoom kunstenaar en geeft hij teken- schilder- en beeldhouwlessen in zijn eigen atelier.

Zijn werk kenmerkt zich door sfeer en een sterk licht- donker contrast. Hierbij werkt hij in hoofdzaak figuratief maar door zijn losse toets ontstaat er toch een vorm abstractie waardoor er in zijn werk altijd wel iets te raden valt en de fantasie wordt geprikkeld. Zoals iedere kunstenaar creëert hij hierbij zijn eigen werkelijkheid door de beelden die hij in zich opneemt te “weerspiegelen” op de wijze die bij hem past. Zijn thema’s zijn divers zoals portret–figuur, stillevens en landschappen. Bij zijn bronzen beelden werkt hij met dezelfde houding als bij het schilderen. De mens en zijn emoties staan hierbij centraal. Ook hier werkt hij met een losse toets waardoor er een levendig en spontaan beeld ontstaat.

Peter Kooij maakt schilderijen, tekeningen en grafiek, met de realiteit als uitgangspunt.

Al in de jaren ’80, bij de opleiding Akte Tekenen LO, wordt zijn interesse in de grafische technieken versterkt. De laatste jaren ligt de nadruk op linoleumsnijden, een techniek die vraagt om abstrahering en die zorgt voor verrassende wendingen en daarmee aan het plezier bij het maken.

Vaak wordt gewerkt rond een thema. Dat resulteerde bij de lino’s o.a. in boekjes rond gedichten van K.P. Kavafis en Jacob Israël de Haan.
Nog groeiend zijn:
* de lino-serie Watermannen (zeven daarvan zijn opgenomen in de Scheurkalender 2018 van Galerie MooiMan in Groningen.
* de serie potloodtekeningen Lijfschappen, die delen tonen van het mannelijk lijf, bij presentaties eindigt de keuze altijd met een vaststaand, contrasterend slotstuk.
* en olieverfschilderijen onder de noemer Second Sight omdat het gemaakt wordt op doek dat eerder door anderen is beschilderd en waarmee het nieuwe schilderij de wisselwerking aangaat.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?