Woef Side Story – Pieter Kramer & Arjan Ederveen

14 maart 2013 - 19 februari 2013, om 19:00, Orpheus Rabobankzaal

Door Redactie

Woef Side Story (c) Yani - Hazazah - Ro Theater I

Vraag Arjan Ederveen wat hem zo bevalt aan het maken van een familievoorstelling bij het Ro Theater en hij steekt meteen van wal: ‘Dat je iets vrolijks maakt waarom veel gelachen gaat worden, wat niet te moeilijk is en wat iedereen – dik en dun, jong en oud – leuk vindt om naar te kijken. En dat is tegelijkertijd de uitdaging. Toch Piet? Zeg ik het zo goed?’ Piet is Pieter Kramer, met wie Ederveen al samenwerkte in de tijd dat hij Theo & Thea, Creatief met Kurk en 30 Minuten regisseerde. Vijf jaar geleden maakten zij bij het Ro Theater voor het eerst samen een voorstelling voor de grote zaal: Lang en Gelukkig, een nieuwe theatervorm die meteen een traditie zou worden. Met sprookjes of bekende verhalen als uitgangspunt wordt een uitbundig verkleedfestijn aangericht, vol liedjes, actuele grappen en veel interactie met het publiek.

Na Snorro, de gemaskerde held en Moord in de Kerststal is nu er de Woef Side Story, een knipoog naar West Side Story, de beroemde New Yorkse vertaling van het Romeo & Julia-verhaal . Bij het Ro Theater ontmoeten Romeo & Julia elkaar in een hondenwereld. De vijandige families die in het stuk van Shakespeare tegenover elkaar staan, zijn nu morsige straathonden en deftige rashonden. En de jonge geliefden die elkaar in het geheim moeten ontmoeten, zijn de vuilnisbakkenhond Toto en de Afghaanse windhond Marina, gespeeld door Sinan Eroglu en Elise Schaap. Deze ‘rassen kwestie’ werd in Romeo en Julia in feite in de vorm van die twee families (die o zo onoverbrugbaar anders zouden zijn) neergezet en komt in West Side Story nog scherper naar voren met de latino’s ( sharks) en de blanke jongeren (jets). In Woef Side Story wordt die ‘stamboom-obsessie’ op de spits gedreven. Daarbij is er ook nu weer een duizelingwekkende hoeveelheid verhaallijnen en figuren, waaronder hondenpoppen en baasjes van allerlei pluimage, maar ook vlooien die het verhaal vertellen omdat ze immers ‘heel dicht bij de honden staan’.

Het idee voor Woef Side Story ontstond in de gezamenlijke fantasie van Pieter Kramer en Arjan Ederveen. ‘Ik wilde graag iets doen met poppen en dieren’, herinnert Kramer zich, ‘en jij wilde iets met Romeo & Julia en de middenstand.’ Arjan Ederveen: ‘Klopt. Twee families tegenover elkaar, maar dan in de middenstandssfeer. De meubelkoning tegenover, eh… de patatkeizer?’ Krantenberichten over het extreem doorfokken van rashonden en de illegale handel daar omheen, gaven deze losse ideeën ineens samenhang en een actuele inhoud. Kramer: ‘Ik dacht altijd: het fokken van honden is leuk om erbij te doen, maar je blijkt er behoorlijk rijk mee te worden. De puppy’s van prijshonden, die zo lang worden doorgefokt tot ze allerlei afwijkingen krijgen, kunnen oplopen tot wel tweeduizend euro. Door ons Romeo & Julia verhaal in de hondenwereld te plaatsen kregen we de kans zowel het bedenkelijke fokken en verheerlijken van het (eigen) ras als de rauwe recht voor zijn raap conflicten en onbeheersbare beesten behoeften onbeperkt uit te vergroten Daar heeft Arjan toen een paar teksten over geschreven, met een bijna Mengele-achtige man die in de voorstelling nu Dokter Prick heet en bezig is met experimenten met honden.’

In samenwerking met Don Duyns, die ook meeschreef bij de eerdere familievoorstellingen, en met Alex Klaasen die opnieuw liedteksten schreef op bestaande melodieën, werd er een script geschreven. En een grote groep acteurs, waaronder Klaasen, Ederveen, Gijs Naber en Sylvia Poorta, staat klaar om van dit script een theaterfeest te maken. Het blijft een enorme klus, maar de ervaring met hun eerdere familievoorstellingen maakt dat ze op hun eigen invallen zijn gaan vertrouwen. ‘Toen we begonnen met Lang en Gelukkig probeerden we alles nog logisch te maken, maar we weten zo langzamerhand dat het publiek de raarste vondsten juist waardeert. Dat maakt het ook zo leuk om te doen. Als ik een echt toneelstuk doe, dan kunnen een heleboel dingen die ik bedenk niet, omdat je vast zit aan een bepaalde ontwikkeling, of omdat je anders het drama verstoort. Hier is het mogelijk om al je stonede fantasieën te gebruiken, en in die zin heeft het wel iets te maken met Theo & Thea.’ Ederveen: ‘En als je er niet uitkomt, laat je gewoon een toverfee verschijnen. Die zegt “Simsalabim” en dan is ineens alles anders.’

Kaartverkoop
Woef Side Story (8+) is op donderdag 14 maart te zien in Theater Orpheus. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 20,00 via www.orpheus.nl of het Bespreekbureau. De balie van het Bespreekbureau is geopend op maandag t/m vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur. Telefonisch is het Bespreekbureau bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur via 0900 – 123 0 123 (15 c.p.m.).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?