Yellow Pearl

10 september 2017, om 16:00, Bluescafe Apeldoorn, Nieuwstraat 74a, Apeldoorn, €10,00

Door Agenda

Deze muzikale middag/avond is een muzikale prelude van Serious Request 2017 in Apeldoorn. Het wordt georganiseerd ism 3FM en het Rode Kruis. Opbrengsten gaan naar het te steunen goede doel/thema van dit jaar. Yellow Pearl is opgericht in 2002, de naam is ontleend aan de gelijknamige song van Phil Lynott, frontman van Thin Lizzy. Na een verblijf van 5 jaar in de VS besluit zanger/componist/drummer Emiel Pijnaker samen met zijn Apeldoornse vrienden Robert E. James (Emiel Goedkoop), Viktor Beekman, Myrrdin Hoogenraad en Raymond Oostenrijk een band te starten.

Vanaf het begin wordt er hard gewerkt aan eigen repertoire, een mix van pop, soul en rock. Al snel sluit drummer Guzz Genser (Wild Romance) zich bij de band aan. Er volgt een periode met veel optredens, waarin Yellow Pearl zich ontwikkelt tot een geoliede live band. Na een professionele audio-registratie van een optreden in de Katoenclub in Arnhem, in februari 2003, komt de band op het ludieke idee, een van de songs in te zenden voor het Nationale Songfestival 2004. ‘For you and me’ komt prompt in de finale terecht.

Kort daarna tekent Yellow Pearl het eerste platencontract, bij BMG Records. De single ‘For you and me’, geproduceerd door Han Nuyten (2-Metersessies), wordt eind februari 2004 uitgebracht. Direct na de uitzending van het songfestival, nog vóór de officiële release, wordt het nummer opgepikt door een aantal radiostations. Verschillende live-optredens op de radio volgen, waaronder als eerste een live-optreden bij Stenders Vroeg. Het nummer komt in de hitlijsten.

In de zomer van 2004 is ‘For you and me’ inmiddels een radiohit en te vinden op de playlisten van de grote nationale radiostations. Het nummer wordt opgenomen op verschillende compilatiealbums (o.a. Hitzone 27, Lover Songs Top 100 en 60 Jaar Arbeidsvitaminen). Het vervolg ‘Don’t hold me down’, uitgebracht in hetzelfde jaar, belandt eveneens in de charts.
In 2005 maakt bassist Raymond Oostenrijk plaats voor Sander Keuls.

Na vele optredens op festivals, podia en landelijke TV (o.a. Zwarte Cross, Uitmarkt Amsterdam, Parkfeest Oosterhout, Ronde om Texel, Top of the Pops) wordt in november 2006 het debuutalbum ‘The Rebel in You’ gepresenteerd in poptempel Paradiso. Eerder dat jaar al verzorgd Yellow Pearl in Paradiso het voorprogramma van de legendarische band Thin Lizzy. Het album levert opnieuw twee singles op die in de hitlijsten verschijnen, ‘See you again’ en ‘Already over you’.

Door de jaren heen is Yellow Pearl vaak te gast bij Radio 2, Radio 538 en bij 3FM, als huisband van Friday Freaknight en als vaste factor in edities van Serious Request. Na deze drukke tijd breekt in 2008 een periode van relatieve rust aan, “de waakvlamstand”, waarin de bandleden vooral met eigen projecten bezig zijn. Hoewel Yellow Pearl als band minder actief is, blijft ‘For you and me’ een veel gedraaide plaat op de grote radiostations.

Begin 2016 wordt Yellow Pearl gevraagd om een optreden te verzorgen in Apeldoorn in het kader ’40 jaar Gigant’. Al bij de eerste repetitie blijkt de chemie dusdanig, dat een doorstart van de band onvermijdelijk is. De skills van Yellow Pearl zijn nog steeds aanwezig. Wanneer de bandleden, gerijpt door de jaren, het
repertoire opnieuw oppakken, gebeurt er wat. Er is een nieuwe, rijkere sound, de muzikanten verbazen zichzelf.

Al snel wordt het plan opgevat de studio in te gaan, om het geluid van Yellow Pearl, anno 2017, vast te leggen. Dit resulteert in de single ‘Temptation’, opgenomen bij Roel Toering in de Stable Sound Studio in Arnhem. Emiel Pijnaker neemt tijdens de repetities in 2016/17 en de opnames in 2017, als getalenteerde drummer, naast de zang nu ook de kit voor zijn rekening. De opnames worden gemixed door Misja van Waterschoot (Audiochef) en gemastered door Frank Arkwright (Abbey Road Studio’s, Londen).

Na de opnames besluit Myrrdin Hoogenraad de band te verlaten en plaats te maken voor een enthousiaste, bevriende gitarist, Hendrik de Vries. In juni wordt de ‘See you again’ tour 2017/18 aangekondigd. In de week van de release-datum, 26 juni j.l., is ‘Temptation’ ook live gespeeld bij ‘Ekdom In De Ochtend’ op NPO Radio 2, de single wordt die week meteen tot 5 sterren-track gekozen. Sinds begin juli is ‘Temptation’ de muziek in de zomerleader van NPO1 TV. Inmiddels is hiervan sinds begin augustus ook een 2.0 versie in omloop.

In de herfst van 2017 zal de band de volgende single uitbrengen. Yep, … Yellow Pearl will keep on rolling!!

Luister op Spotify: https://open.spotify.com/artist/5llZfUvDzHhsYAH0671ony
Bekijk en luister op YouTube: Yellow Pearl YouTube channel
 Bekijk de Facebookpagina van Yellow Pearl

Yelllow Pearl

Emiel Pijnaker – lead vocals, drums
Robert E. James – keys, backing vocals
Sander Keuls – bass
Viktor Beekman – rhythm guitar
Hendrik de Vries – lead guitar, backing vocals

Aanvang 16.00 uur entree 10,- Volledig voor het goede doel.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?