Zappaloween met The FoolZ

30 oktober 2015 - 23 oktober 2015, om 20:00, Art café Sam Sam

Door Redactie

The FoolZ


Op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober vindt de tweede editie van het festival Zappaloween plaats in Art café Sam Sam. De Apeldoornse band The FoolZ is verantwoordelijk voor de organisatie.
Tijdens het festival spelen verschillende bands op verschillende manieren het werk van Frank Zappa, of muziek die daarop is geïnspireerd. De hoofdacts zijn de Apeldoornse band The FoolZ en het uit Hamburg afkomstige Lex L. Bronkowitz Orchestra.
De organisatie belooft twee bijzondere en onvergetelijke avonden vol horror, humor en bovenal griezelig goede muziek.

Festival
De eerste versie van Zappaloween in 2010 was een bescheiden maar succesvolle avond. Veel liefhebbers uit het land wisten de weg naar Sam Sam te vinden en de zaal ‘Het kerkje’ stond goed vol. Vijf jaar later pakt de organisatie het grootser aan: twee avonden, twee hoofdacts en verschillende ‘kleinere’ bandjes. Natuurlijk is de zaal voorzien van passende griezeldecoratie. Bezoekers betalen geen toegang. Passende kleding is niet vereist, maar wordt wel aangemoedigd.

FoolZ
The Foolz is een hooggewaardeerde Zappa-coverband. De band, waarvan de leden bijna allemaal in Apeldoorn wonen, speelt al meer dan vijfentwintig jaar samen. Tijdens concerten worden in navolging van Frank Zappa veel nummers zonder onderbreking gespeeld. Op het repertoire staan zowel vocale als instrumentale stukken van diverse albums en er is veel ruimte voor solo’s. In 2003 bracht de groep de cd Live in the Cherrytree uit, opgenomen in het Apeldoornse Bluescafé. De band is ook internationaal bekend; zo verzorgden zij bijzondere optredens tijdens de Zappateers-festivals in Bradford-on-Avon (2007) en Corby (2013) in Groot Brittannië en traden zij tweemaal op tijdens het Europese topfestival Zappanale in Bad Doberan (Duitsland). Sinds januari 2015 is de band uitgebreid met een zesde muzikant: percussioniste Linda Blom.
Tijdens Zappaloween spelen The FoolZ twee keer in volledige samenstelling. Tijdens die twee optredens verwelkomen zij verschillende gastmuzikanten. Gitarist Lex Kemper speelt ook nog samen met Bruno Rombouts een akoestische set in het voorprogramma op zaterdag. Toetsenist Wan Kemper en drummer Marco Onstenk hebben speciaal voor deze gelegenheid een muzikaal eerbetoon aan Zappa geproduceerd, gebaseerd op de vele markante uitspraken die hun held ooit heeft gedaan.

Lex L. Bronkowitz Orchestra
De in Hamburg wonende Alexander Debus werd op twaalfjarige leeftijd met het Zappa-virus geïnfecteerd. De complexiteit van de composities, de vrijheid in het gitaarspel en de grote diversiteit in stijlen openden een muzikaal universum. Debus werd gitarist van de band Strange en speelde onder andere op het Rock am Ring en het Strange Noise Festival. Vanaf 1998 begon hij in zijn thuisstudio met het arrangeren en opnemen van het werk van Frank Zappa. Die opnames verspreidde hij op kleine schaal. Al snel kregen de liefhebbers lucht van de bijzondere manier waarop Alexander allerlei fragmenten van verschillende composities in zijn nummers stopt en zijn werk wordt dan ook hoog gewaardeerd onder de Zappa-kenners. Sinds 2011 speelt hij zijn bewerkingen ook voor publiek. De band bestaat uit hooggeschoolde muzikanten met een speciale rol voor zangeres en zus Katharina Debus. Pas in 2013 verscheen het eerste (en tot nu toe enige) volwaardige album Strictly Gravy waarmee de band grote indruk maakte.

Zappa
Frank Zappa is een icoon in de hedendaagse muziek. De Amerikaanse componist, gitarist, bandleider, filmmaker, sociaal commentator en satiricus (1950-1992) bracht tijdens zijn leven meer dan zestig albums uit vol pop, rock, jazz, klassiek en avant-garde. Halloween had altijd een bijzondere betekenis voor hem; in de jaren zeventig en tachtig vierde hij die feestdag steevast in New York. Die concerten liepen vaak uit op monsterlange evenementen vol bizarre en extravagante gebeurtenissen en zijn inmiddels legendarisch.
Zappaloween houdt een stukje van die Zappatraditie in ere.

Programma

Vrijdag 30 oktober
20.00 uur
The FoolZ (met speciale gasten)
Afterparty met DJ (die Zappa’s muziek zal draaien)

Zaterdag 31 oktober
15.00 uur
Lex & Bruno
Zappa Talks
The FoolZ (met speciale gast Tim Op het Broek)
Lex L. Bronkowitz (D)
DJ Tim

Locatie:
Art café Sam Sam
Van Kinsbergenstraat 17
7311 BA Apeldoorn

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?