Help de bevolking van Oekraïne

De verrassende veelzijdigheid van het Bluescafé

Dinsdag 18 oktober 2011

Door StrangeArt

Het blues café van Jan, een kleinschalige horeca gelegenheid met vaak grootse namen. Zo ook afgelopen zaterdag, een optreden van Maggie Mackenthun met haar band de Kozmic Blue. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar, een optreden van een groep die ook te beluisteren viel in New Orleans, Verviers en Hamburg. Ik kende Maggie niet (niet verwonderlijk want ik ben een bluesanalfabeet) maar wat ik hoorde, een stem zo krachtig, dynamisch en vol emotie, om nooit meer te vergeten.

Het leven van deze zangeres is gesublimeerd in haar stem, een stukje uit de biografie:  Ze was nog maar twee jaar toen haar Schotse vader overleed. Op haar zeventiende liep ze weg van huis. Ze zwierf door Europa en wist zich in leven te houden door op straat haar muziek ten gehore te brengen. Terug in Duitsland kwam ze in een woonwagenkamp terecht, pal naast een motorbende. Daar maakte ze de vechtpartijen mee, werd weduwe en raakte uiteindelijk verslaafd aan heroïne. Aan dit alles wist ze zich echter te ontworstelen en zo slaagde ze er in drie kinderen groot te brengen zonder de hulp van instanties, maar ook buiten de luxe van kinderjuffies en vaatwasmachines.

Haar drang om te blijven zingen heeft haar gered – haar  sterke muziek bood haar de kracht daartoe. Veel artiesten zetten zo’n verhaal in hun autobiografie omdat het interesse wekt. In Maggie’s geval berust het echter op waarheid

Jan, je blues café met de veelzijdige en steeds verrassende programmering, is een verrijking  voor Apeldoorn.

Voor meer foto’s zie http://rrump.home.xs4all.nl/Twitter/111017.htm

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?