Aandacht voor de ontwikkelingsfase van een baby

Vrijdag 10 juli 2015

Door Redactie

Koningskind kinderopvang hanteert een beleid waarin de ontwikkelingsfase van een kind wordt afgestemd op de leeftijdsfase, waardoor de ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd. De begeleidster-/kinderratio bij het jonge kind is hoger dan gebruikelijk op kinderdagverblijven. Dit ligt verankerd in de specifieke begeleiding die gegeven wordt en in de omgeving waarbij de aandacht voor het individuele kind centraal staat. Vanaf januari 2015 geldt er voor alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Nederland dezelfde begeleidster-/kinderratio. Koningskind kinderopvang heeft deze wijziging als kans gezien om de begeleidster-/kinderratio bij de babygroep nog verder te verhogen om zo nog meer aandacht voor de ontwikkeling van de baby’s te creëren. 

Begeleidster-/kinderratio
Vanaf 1 januari 2015 geldt voor alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Nederland dezelfde kind-leidsterratio. Concreet betekent dit dat kinderdagverblijven acht peuters per begeleidster (in de leeftijdscategorie van 2 tot 4 jaar) mogen opvangen. Voorheen waren dit zeven peuters per begeleid(st)er.

Peutergroep
Koningskind kinderopvang wil op de peutergroepen hetzelfde ratio gaan hanteren dat is toegestaan, dus maximaal acht peuters met één begeleidster. De peuters willen wij voorbereiden op school en daarbij hoort ook leren samenspelen en leren omgaan met verschillende kinderen. Op de basisschool bestaan de meeste groepen immers uit minimaal 20 kinderen met één juf en een kind moet daar mee kunnen omgaan. Koningskind vindt daarom het nieuwe begeleidster-/kinderratio heel passend op de peutergroep. Door deze verandering kan de ratio bij een andere groep ook aangepast worden. Bij Koningskind kinderopvang wordt dit ingezet op de babygroep.

Babygroep
Op de babygroep heeft ieder kind een eigen ritme en dat wordt zoveel mogelijk gevolgd. De voorspelbaarheid van het steeds terugkerende patroon vergroot het gevoel van veiligheid, het kind weet waar het aan toe is. Naast het slapen en het eten moeten er ook voldoende spelmomenten zijn en momenten waar een baby contact kan maken met een begeleidster. Knuffelen en direct contact tussen begeleidster en baby is heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van het kind. Koningskind vindt het daarom heel mooi om het begeleidster-/kinderratio op de babygroep hoger te maken dan wettelijk is toegestaan en één begeleidster in te zetten op maximaal drie baby’s. Dit komt de kwaliteit op de babygroep ten goede. Daarnaast maakt het Koningskind onderscheidend ten opzichte van andere kinderdagverblijven in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!