ACEC komt met online expositie

Vrijdag 26 februari 2021

Door Redactie

Rik Klein Gotink

ACEC gaf op 30 januari het startsein voor hun eerste expositie die ook volledig online te zien is, Showcase III. “Het is een inspiratie-tentoonstelling over kunst in de openbare ruimte, met als thema ‘kunst, groen & landschap”, aldus Jasper van der Graaf, artistiek leider bij ACEC. Met het digitaliseren van Showcase III toont ACEC hoe het ook in deze tijd relevant kan blijven.

“In deze virustijd wilden we niet op ‘zwart’ gaan”, vertelt Van der Graaf. “We wilden doorgaan met ons programma en hebben daarom samen met onze digitale partner, Internetbureau Max, een online tentoonstelling voor de expositie Showcase III ontwikkeld.” Het digitale deel van de tentoonstelling, te bekijken via de website van ACEC, gebruikt innovatieve technieken om bezoekers hetzelfde gevoel te geven als bij een real-life expositie te vinden is.

Actief deelnemen

Door ook online gebruik te maken van ruimtes, die in een fullscreen presentatieformat te bezoeken zijn, wil ACEC stimuleren om net als bij exposities zelf te neuzen. Geen stroom aan afbeeldingen en informatie die een bezoeker passief tot zich neemt, maar actief deelnemen. Hiertoe was er tijdens de opening ook een webinar met kunstenaars als panelleden en Jasper van der Graaf als tafelheer.

Het thema van de expositie is ‘kunst, groen & landschap’ en door de hele tentoonstelling heen tracht ACEC de verbinding tussen al deze factoren te tonen binnen Apeldoorn. Een voorbeeld hiervan is het Stationsplein, waar in het ontwerp van Lodewijk Baljon al deze onderwerpen samenspelen.

Om het publiek te tonen hoe alles op het Stationsplein samenkomt heeft ACEC niet alleen een zogeheten Web Story – een variant op de populaire Story-formats van Instagram en Facebook – maar ook een Storywalk laten ontwikkelen. Dit is een audiotour, waarbij luisteraars vanaf ACEC een tour door de stad krijgen met boomspecialist Anton Dekker. Op een dozijn plekken, waaronder dus het Stationsplein, vertelt Dekker hoe het groen in Apeldoorn tot stand is gekomen.

Iets gaafs voor de stad

Het is één van de hoogtepunten in een (online) expositie die vol zit met onderlinge connecties. “Het is mooi, ook voor ons als de ontwikkelaar, hoe alles samenkomt”, vertelt Marion Bekker, van Internetbureau Max. “De hele expositie gaat over verbinding en wij mochten dit alles samenbrengen. Een uitdaging die tot iets gaafs heeft geleid voor de stad.”

Deze nieuwe expositie toont dat een traditioneel offline organisatie als ACEC ook online waarde heeft. “De expositie in deze vorm is wat ons betreft succesvol”, zegt Van der Graaf. “En we denken al na over nieuwe projecten.”

De online expositie Showcase III is te bekijken op de website van ACEC en de fysieke expositie in het ACEC gebouw wanneer dat weer mogelijk is. Op dit moment kunnen voorbijgangers de verschillende kunstwerken achter ACEC’s ramen zien. Beide exposities zijn vrij toegankelijk en de digitale tentoonstelling heeft vooralsnog geen einddatum – een van de voordelen van digitaal exposeren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!