Addams Family spookt ruim week in Orpheus

Zaterdag 5 mei 2018

Door David Levie

Meerdaagse voorstellingen. Orpheus is er in de afgelopen seizoenen wat voorzichtig mee geweest. Nam in het afgelopen seizoen The Fiddler on the Roof een week in beslag, in het komende theaterjaar staat het Apeldoornse theater van 5 tot en met 16 december in het teken van The Addams Family. Wederom een samenwerkingsverband met de Theateralliantie. Deze keer doen tien grote theaters in Nederland mee aan de musical die op Broadway tot een hit uitgroeide.

The cast voor deze productie mag er wezen. Een paar namen: Pia Douwes, Tony Neef en Johnny Kraaykamp jr. Orpheus strooit sowieso met grote namen. Vooral in de categorie cabaret/kleinkunst/amusement. We noemen er een aantal: Bert Visscher, Tineke Schouten (best of), Jochem Myjer, Ali B, Lenette van Dongen, Arjen Lubach, Youp van ’t Hek en Thomas Acda (solo).

Hele grote

Een hele grote is een verhaal apart. En dan hebben we het over Sven Ratzke. Onlangs was hij in de kleine zaal of Altioszaal die half vol was. In Duitsland, waar hij wereldberoemd is, zouden ze meewarig met hun hoofd schudden. Ratzke liet zich niet door die lege stoelen afleiden en gaf alles wat hij te geven had, inclusief een paar toegiften. ,,Apeldoorn, blijf me uitnodigen”, riep de showman annex diva na afloop en daaraan heeft programmeur Marijt Helmink gehoor gegeven. Komt hij tussendoor nog even met zijn markante kop op tv (DWDD) of bij Toine Huys (Late Night), dan zal wellicht de Rabobankzaal met 700 stoelen te klein zijn. Merkwaardig toch hoe het conservatieve Apeldoorn zich door de (dwang)buis laat leiden. Er zijn weinig artiesten in Nederland die aan Ratzke kunnen tippen. Vooralsnog staat hij op 10 november in de Rabobankzaal geboekt. Andere bekende namen, maar dan voor de Altioszaal zijn oude bekenden Jan Rot en Lenny Kuhr.

Rond kerst kan Orpheus de musicalversie van All Stars verwachten. Het verhaal mag dan om de vrienden Bram, Mark, Johhny, Peter, Paul, Willem en Hero draaien, anno 2018 geven ook vrouwen blijk van voetbalverstand. In de selectie is onder meer een rol weggelegd voor Jim Bakkum (Hero). Kees Boot is de coach van het team)

Hoe het gaat uitpakken met ‘We zijn hier voor Robbie’ van Maria Goos is ook ongewis. Ook in deze productie heeft de Theateralliantie een flinke vinger in de pap: deze keer wordt samengewerkt met het Nationale Theater. Een andere highlight is de musical The Color Purple, gebaseerd op het boek van Alice Walker (Pulitzer Prize) en verfilmd door Steven Spielberg. Het leverde de film elf Oscarnominaties op. Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey tekenden voor de hoofdrollen. In Nederland is dat Naomi van der Linden.

Jon van Eerd

Aardig te vermelden is het feit dat Jon van Eerd op de musical-toer gaat. Met Charley, de komische musical doet hij ook Apeldoorn aan. Verder noemen we in de categorie toneel ‘Sophie’. De Reisopera heeft voor een minder bekend werk gekozen: ‘Die tote Stadt’ van Erich Wolfgang Korngold die in 1920 in Keulen in première ging. Niettemin een aanrader en passend binnen de vernieuwing die Orpheus probeert in te voeren. Spectaculair is de opening van het seizoen onder de titel ”Moderne Meisjes”. Het Gelders Orkest en Introdans slaan hiervoor de handen en benen ineen.

Uiteraard komt programmeur Marijt Helmink van Orpheus met haar persoonlijke top drie. Op drie staat de toneelkomedie ‘Single Camping’ van Ilse Warringa, bekend van de Luizenmoeder. Op twee komt de musical ‘Bridges of Madison County’. Het verhaal gaat over een romance tussen een Italiaanse huisvrouw en een losbollige fotograaf. Lone van Roosendaal en René van Kooten hopen er volle zalen mee te trekken. ‘

De favoriet van Marijt is ‘All hands on deck’. Totaaltheater van het Scapino Ballet en de Wëreldbänd. Al met al komt Orpheus uit op meer dan 350 voorstellingen. Iets meer dan verleden jaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!