AJ Croce maakt persoonlijk statement in Gigant

Dinsdag 30 september 2014

Door Stadsmens

© stadsmens

Toen ik in 1995 de cd ‘That’s me in the bar’ van AJ Croce kocht, was ik onder de indruk van het spel van deze zanger-pianist. In de voetsporen van zijn beroemde vader Jim leverde hij een indrukwekkende plaat af. Op de een of andere manier is het er niet van gekomen om AJ te blijven volgen en was het eerstvolgende dat ik van hem hoorde zijn recent verschenen album ‘Twelve Tales.’ Negentien jaar later dus en wederom is het een prachtig album geworden. Hij kwam het live presenteren in de theaterzaal van Gigant op zondag 28 september, op zijn 43ste verjaardag. Samen met zijn all time muzikale vriend, meester-gitarist Michael Bizar.

Twelve Tales is alweer zijn negende album. Dit keer koos hij voor een andere aanpak. Met zes verschillende producers nam hij twee nummers per producer op. Hierdoor is een mooi afwisselend album ontstaan waarop elke producer veel ruimte kreeg met de nummers van Croce aan de gang te gaan. Hij vertelt er tijdens de show graag en veel over. Hoe hij zijn eigen nummers losliet en de producers alle vrijheid liet ermee aan het werk te gaan. Een hele stap voor een musicus die doorgaans erg gehecht is aan zijn eigen stukken.

Hoogtepunten waren het openingsnummer Right on time en het ingetogen Tarnished and Shining. Over zijn goede en minder goede kanten. Ook Momentary lapse of judgement, over zijn neiging tot oordelen, valt in de categorie persoonlijke ontboezemingen. Croce laat met dit soort nummers het publiek heel dichtbij komen. Tijdens het optreden veel nummers van de nieuwe plaat. Niettemin werd ook het muzikale erfgoed van vader Jim Croce niet vergeten. De nummers Operator en These dreams komen in prachtige uitvoeringen voorbij. Pa kan vanuit zijn hemelse luie stoel tevreden toekijken hoe zoonlief zijn nummers laat voortleven. Leuk was ook de manier waarop hij een aantal verzoekjes vanuit het publiek direct honoreerde. Een aantal nummers van zijn eerste en mijn enige AJ Croce album kwam daardoor ineens voorbij. Het gaf voor mij de toch al geslaagde avond nog wat extra glans.  

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!