Alex Klaasen geeft de revue eigentijds gezicht

Vrijdag 8 juni 2018

Door David Levie

Orpheus / Mark Engelen

Welke recensie je ook leest, de superlatieven vliegen je om de oren. De scribenten strooien met sterren, steken de loftrompet en klappen de handen stuk. Alex Klaasen is hot en na hem gisteravond (7 juni) in de volle Hanoszaal van Orpheus te hebben gezien mag ik mij aansluiten bij al dat gejuich. We hebben hier te maken met een theaterfenomeen dat zijn weerga niet kent. De man weet ook nog eens als geen ander te casten. Van choreograaf Daan Wijngaards tot tekstschrijver Jurrian van Dongen, het is allemaal even sterk. Voeg daarbij de jonge mensen die op het podium staan en  je hebt een show om je vingers bij af te likken.

Het meesterwerk met (seksuele) identiteit als diepe onderlaag heeft de titel ‘’Showponies’’ meegekregen. Klaasen is zelf uiteraard het beste paard van stal, maar paradepaardjes als musicalman  Freek Bartels en een aantal kwieke heren en jongedames volgen hem op de voet.

Nog niet eens zo heel lang geleden kreeg Klaasen het etiket typetjesmaker opgeplakt, maar daarmee heeft hij voorgoed afgerekend. Hij is (ook) een revuester die met zijn typetjes heel dicht bij huis blijft en zichzelf daarin ook bloot durft te geven.

Wie ben jij?

Vooral in het tweede deel van de show waarin hij gehuld in jurk en blonde pruik een  heel aantal vertolkingen van de Nederlands- en Engelstalige liedkunst tot leven brengt. Dat doet hij niet zomaar. Hij heeft die verkleedpartij nodig en laat zich vervolgens verbaal genadeloos afschminken met een open vraag: Wie ben jij eigenlijk?

Rest de vraag welke kant Alex Klaasen opgaat. Blijft hij nog meer van dit soort ijzersterke hedendaagse revues maken, kiest hij voor het Grote Toneel of volgt hij spoor van onze grote cabaretiers? Hij kan in ieder geval alles. Acteren, dansen, zingen, interpreteren, timen, geloofwaardig zijn, van andermans teksten een levend schilderij maken, entertainen, ontroeren  en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe dan ook, Klaasen wat al een tijdje succesvol bezig, naar sinds ‘’Showponies’’ heeft ons land er een ster bij. Een komeet wellicht. Eentje van het kaliber Hally. Een grootheid die zo over de grens kan. Verder heb ik er niets meer aan toe voegen. Teveel gejubel is ook saai. En dan zou je Alex Klaasen tekort doen. Hij weet niet eens wat saai is. Komt in zijn vocabulaire niet voor. Nou vooruit, nog eentje dan: Wat een artiest!!!!!

Alex Klaasen in ‘’Showponies’’. Donderdag 7 juni in de Grote Zaal (Hanos) van Orpheus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst Recensie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!