All hands on deck: Scapino Ballet & de Wëreldbänd

Maandag 27 mei 2019

Door Pedro Waldenaar

In een bijna uitverkochte Hanoszaal van Theater Orpheus gaat het publiek een unieke ervaring tegemoet: Scapino Ballet Rotterdam en de Wëreldbänd hebben de handen ineengeslagen met de voorstelling: All Hands on Deck. Een combinatie van dans, muziek en komiek. Wat zich ontrolt op het toneel is van het begin tot het eind verbazingwekkend: een genot om naar te kijken en te luisteren, het verveelt geen moment. En gezien de staande ovatie aan het eind van de voorstelling is het publiek het met mij eens.

Scapino ballet Rotterdam is een gezelschap dat zich richt op vernieuwend, avontuurlijk theater met gevoel voor vermaak. De Wëreldbänd speelt al 16 jaar lang met enorm succes prachtige muzikale, humorvolle voorstellingen. De combinatie van deze twee gezelschappen levert een werkelijk levendige en vermakelijk show op.

In een decor waarin we de binnen- en buitenkant van een groot, grijs schip zien, treden 14 artiesten op. De kille, zilte wind van de zee waaiert de zaal in: het publiek gaat mee op zeereis. De trossen worden losgegooid, een zeemanslied gezongen. Het schip danst op de golven: een muzikaal diner, een drinkgelag, de stoere zeebonk, het flirten: zo moet het er aan toegaan op een schip waarbij de bemanning weken op zee is. De strijd om te overleven op zee vereist aanpassing en nederigheid.

Er zit een zekere weemoed in de voorstelling, een verlangen naar een wereld van eenvoud waarin de buitenwereld is buitengesloten: de zee en de bemanning zijn tot elkaar veroordeeld. Het werkt beklemmend, verlangend naar een ontlading. En die komt er, gelukkig, in de vorm van een fantastisch, bombastisch muziekspektakel: een apotheose van geluid en beeld: met donderend geweld wordt het einde van de voorstelling aangekondigd: het lijkt er bijna op dat er een nieuwe wereld is geschapen.

De makers en de uitvoerenden hebben het begrepen: dit is vernieuwend Theater.

Orpheus, 25 mei 2019

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!