Alles van Shakespeare in 150 minuten? Echt?

Vrijdag 22 september 2017

Door Gracia Sullivan

Theater Orpheus/ Shana Tova

In de eerste herfststorm van het jaar met windstoten tot 120 km/uur rijd ik met mijn kersverse echtgenoot richting Zwolle voor ‘Het verzamelde werk van Shakespeare’ in Schouwburg Odeon. De voorstelling met de belofte dat álle 37 toneelstukken en zelfs álle 154 sonnetten van Shakespeare zullen langskomen in pakweg 2½ uur. Nou nou, dat is wel veel. Misschien wel dodelijk saai? Ik had ook een recensie gezien die het afdeed als een nietsbetekenend kluchtig geheel. Wat staat ons te wachten, waarvoor trotseren wij deze storm? To be or not to be amused, that is the question.

We worden vriendelijk welkom geheten bij deze voorstelling van Het Nationale Theater in samenwerking met de Stichting Kurkdroog, de Belangenvereniging Bloot Gewoon en het Steunpunt Hou Me Vast. Pas later besef je dat dit verwijst naar de ‘rugzakjes’ van de acteurs: de één is alcoholist, de ander wil zich steeds uitkleden en heeft een onbedwingbare neiging de andere mannen van achteren te nemen, en de derde is een re-integrerende wegbezuinigde acteur met een ernstige gedragsstoornis. Al deze gedragsafwijkingen leiden tot hilarische interrupties, zelfs tijdens Shakespeare’s meest dramatische momenten.

De drie acteurs zetten ongelooflijk veel personages neer in een verbluffend tempo met behulp van allerlei pruiken, kostuums en decor-vondsten die op zich al lachwekkend zijn. Ze beginnen met Romeo en Julia en de zaal lacht zich krom. Heel knap dat de sterfscène op het eind je toch weer even aangrijpt. Dan volgen in een razend tempo Titus Andronicus als een kookprogramma (‘Heel Rome Hakt’), Othello als een rap, alle koningsdrama’s in een soort rugby wedstrijd, en alle 16 komedies verweven tot één klucht. Hamlet wordt zelfs drie keer gespeeld. Alle overige bekende en obscure stukken komen aan de orde met een opeenvolging van lachsalvo-verwekkende verwijzingen en stunts. Ook een rollator wordt niet geschuwd.

Bij Macbeth staan ze wat langer stil. Een beklemmende sfeer van spanning en misdaad wordt neergezet, maar de acteurs vallen af en toe uit hun rol. Een draagbare rookmachine creëert een mysterieuze mist, totdat de één tegen de ander zegt; ,,Ge moet wel op tijd dat knopske loslaten, jong!“ En daar ga je weer.

Wij hebben ons echt prima geamuseerd, voorliefde voor en zelfs voorkennis van Shakespeare is niet nodig. Het is een avond lekker lachen, met knappe staaltjes acteerwerk. Soms zetten de acteurs even een serieus moment neer waar de zaal muisstil van wordt en Shakespeare’s woorden toch raken. En echt, ik beloof het, ALLE 154 sonnetten komen langs!

Voor een lekkere ontspannen avond vol vermaak en vertier: gewoon doen. Lachen is gezond.

Schouwburg Odeon, Zwolle, Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort), 13 september 2017.

Te zien in Orpheus, Apeldoorn: vrijdag 10 nov 2017 ⋅ 20:00 uur, Rabobankzaal

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!