Anne Wil Blankers zet een zorgzame en liefdevolle Madame Rosa neer!

Maandag 3 maart 2014

Door TheaterStefan

Anne Wil Blankers is weer te zien bij het Nationale Toneel! Dit seizoen keert ze terug naar de plek waar ze vijftig jaar geleden debuteerde als Desdemona naast Paul Steenbergen en Ko van Dijk. Ter ere van dit jubileum regisseert Theu Boermans de grande dame van het Nederlandse toneel in Madame Rosa. Zij speelt de rol waarmee Simone Signoret diepe indruk maakte in de legendarische film La vie devant soi.

Madame Rosa (Anne Wil Blankers) is het aangrijpende maar ook geestige verhaal over de liefde tussen een Joodse vrouw en een moslimjongen. Rosa, een jodin van Poolse komaf die het kamp overleefde, is na een leven als tippelaarster een pension begonnen waar ze tegen betaling kinderen van jonge prostituees opvangt. Een bijzondere relatie heeft ze met haar lieveling Momo (Aziz Akazim), een Algerijnse jongen. Ze wonen aan de zelfkant van de grote metropool Parijs en slaan zich dapper door de dagelijkse ellende. Maar Rosa’s lichaam en geest worden zwakker en zwakker. Ze leunt steeds meer op Momo. De jongen moet toezien hoe ze wegzinkt in haar herinneringen, fantasieën en wanen. Hij verzorgt haar en blijft bij haar wanneer ze zich opmaakt voor haar laatste en moeilijkste reis.

Madame Rosa schetst een indringend beeld van een groeiende sociale klasse die altijd en overal aan het kortste eind trekt. Het gaat om mensen die voortdurend, en vaak generatie op generatie, vernederd worden; door de geschiedenis, de politiek en door hun eigen omgeving. Toch weten Madame Rosa en Momo tussen alle geweld vast te houden aan hun persoonlijke moraal.

Het is een aangrijpend en zeer emotioneel stuk van het Nationale Toneel onder een fenomenale regie van Theu Boermans. Elke fase in het emotionele en turbulente leven van Madame Rosa wordt met groot detail en respect neer gezet. En naast een prachtig grenzeloos verhaal zit er ook de nodige humor in het stuk in de vorm van Dokter Katz (Stefan de Walle).

Daar waar Anne Wil Blankers haar 50 jarige jubileum speelt met deze voorstelling, stelt ze zich gelijkwaardig en zorgzaam op voor jong aanstormend acteur Aziz Akazim.

Iedereen die van Toneel houdt moet deze voorstelling gezien hebben. Dat kan nog tot 7 mei 2014 door heel Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!