Apeldoorn steunt eiland Sint-Maarten na orkaan: ‘Het was tijd voor actie’

Maandag 8 april 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Grote schade bracht orkaan Irma in september 2017 aan in het Caraïbisch gebied. De orkaan raasde met windsnelheden van boven de 300 kilometer per uur over het gebied, Met name het eiland Sint-Maarten werd zwaar getroffen. Het gevolg was dodelijke slachtoffers, gewonden en meer dan 90% van de gebouwen en huizen werden beschadigd. ,,Het was tijd voor actie”, vindt Simon Boon van de Apeldoornse Dutch Orange Company B.V. (DOC). Hij vertelt over de totstandkoming van die actie en de afronding ervan met een expositie in de Grote Kerk, die onlangs werd geopend.

Het idee voor hulp aan bewoners

DOC en het Kabinet Gevolmachtigd Minister van Sint-Maarten in Nederland hebben, samen met enkele Caribische kunstenaars in Nederland en Stichting Antilliaans Arubaans Beraad Apeldoorn, een plan voor hulp aan de bewoners van Sint-Maarten gemaakt. ,,De samenwerking kwam als vanzelfsprekend tot stand door de goede contacten. Doel was dat we financiële middelen inzamelden ter ondersteuning van de kunst- en cultuurcentra om de vernielde materialen voor leerlingen, kunstenaars, voor cursussen, opleidingen en exposities te vervangen. De start van de hulpactie was op Koningsdag 2018 in Apeldoorn”, aldus Simon.

Hulp aan hulpactie

Wie hebben bijgedragen aan de concrete uitvoering van het idee? ,,Dat waren bijvoorbeeld de Royal Talens Foundation . Zij hebben een grote hoeveelheid schildersbenodigdheden aan het initiatief geschonken. Daarnaast heeft verpakkingsspecialist The Box daar ondersteunend materiaal aan toegevoegd. De schenking is inmiddels op Sint-Maarten ontvangen. En op zondag 5 mei wordt de huidige fase van de hulpactie afgesloten met een dienst om 10.00 uur in de Grote Kerk in aanwezigheid van de Gevolmachtigd Minister en leden van het Kabinet van Sint-Maarten in Nederland. We zijn natuurlijk geweldig blij en dankbaar met de bijdragen van de Royal Talens Foundation en The Box Blikken.”

Kunstenaars exposeren in Grote Kerk

De afgelopen maanden waren er kunstexposities in Delft en Deventer met schilderkunst van kunstenaars van Sint-Maarten en glaskunst van Caraïbische kunstenaars in Nederland. Deelnemende kunstenaar Bikkel doet een hartenkreet: ,,Help de kunstenaars van Sint-Maarten!” Aanvullend daarop sluit Simon af: ,,Een woord van dank is zeker ook op zijn plek voor de Grote Kerk Apeldoorn vanwege de collegiale samenwerking en het gastvrije onderdak voor deze unieke expositie. Wij ondersteunen de hartenkreet van Bikkel volledig en nodigen iedereen van harte uit de expositie te bekijken.”

De andere deelnemende kunstenaars zijn:

Sir Ronald Richardson
Tess Verheij
Melvin Anderson
Gustav Nouel

De expositie in de Grote Kerk is te bezichtigen op de zondagen na de viering tot en met zondag 5 mei van 11.15 uur tot 12.00 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!