Apeldoorn, groot geworden door klein te blijven

Maandag 10 december 2012

Door Martijn van Duivenboden

Op 11 januari 2013 wordt in Gigant weer het Apeldoorns Stadsfeest gehouden. Of nee, deze editie heet het Apeldoorns Dorpsfeest. Met deze stellige naamswijziging wil Gigant de discussie over de stadse ambitie en de dorpse allure van Apeldoorn inhoud geven. Op Apeldoorn Direct warmen we u op voor deze avond. Natuurlijk is dat een uitnodiging aan u om online mee te discussiëren.

De komende jaren kunnen we er niet zomaar van uitgaan dat de lokale sportverenigingen, culturele voorzieningen en de dagelijkse zorg voor de mensen die dat nodig hebben gegarandeerd wordt. Wat mij bij die constatering opvalt, is dat de burger zich als een ontevreden klant van de overheid opstelt. Het vertrouwen in het bestuur is broos en daarbij is de complexe materie van de bezuinigingen moeilijk te begrijpen. Maar waarom zouden we ons concentreren op wat de overheid doet? Als sport, cultuur en zorg zo belangrijk voor je is, dan draag je daar toch zeker zelf aan bij! Want als de wereld om je heen niet verandert, dan zal je het zelf moeten doen. Wat mij betreft gaat het daarom niet meer om een goede overheid, maar wat maakt een goed burger. De aandacht verleggen van je recht, naar je plicht. Juist omdat je binnen je eigen omgeving een verschil kan maken. Het klein denken wordt daarmee een voedingsbodem voor grote veranderingen.

Gelukkig wordt in Apeldoorn al veel aan vrijwilligerswerk gedaan. Sport en cultuur bestaat hier vooral omdat er mensen zijn die daar veel tijd in steken. Ook in de zorg zetten betrokken Apeldoorners zich belangeloos in. Maar er zijn nog te veel mensen die hun kinderen afzetten bij school, de sportclub of de muziekvereniging die zich gedragen als klant en niet als onderdeel van het groter geheel.  Wie vraagt zijn hulpbehoevende buurvrouw of je nog wat voor haar kan betekenen? Het draaiend houden van een gezonde samenleving is niet afhankelijk van de euro’s of de overheid, maar door wat jij voor een ander kan betekenen. Klein is het nieuwe groot.

 

 

Landkaarten:  © Dotka Data BV, De auteursrechten en databankrechten zijn voorbehouden aan het Kadaster, Apeldoorn 2012. Meer informatie: www.dotkadata.com

 

Apeldoorn is...

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!