Apeldoorn in één klap jazz-stad met allure

Donderdag 14 maart 2019

Door David Levie

Op het programma van Orpheus anno nu heeft Mirjam Barendrecht, de directeur van de Apeldoornse cultuurtempel nauwelijks haar stempel kunnen drukken. Des te sterker is haar hand merkbaar als we naar het nieuwe seizoen kijken. Op 21 september opent het theater in z’n breedste vorm (drie zalen, twee foyers en restaurant) het seizoen met een gloednieuw jazzfestival dat de titel Generations meekrijgt. Vijftien jazzformaties leveren een bijdrage.
Een paar namen: Hans Dulfer met onder andere zangeres Kim Hoorweg, Peter Beens en het Nederlands Jeugd Jazzorkest (NJJO) zijn dan present. Met nog enige tientallen andere jazzgrootheden zijn ze in staat om maximaal 2500 belangstellenden pakweg negen uur onvervalste jazzklanken in alle variëteiten voor te schotelen.
Een gedurfd initiatief van Mirjam Barendregt, want in het recente verleden bleek Apeldoorn niet al te ontvankelijk voor deze muzikale discipline. De teloorgang van Jazz in the Woods is daar een sprekend voorbeeld van. Een aantal waaghalzen uit de lokale jazzwereld probeert momenteel in Gigant hun geliefde muziek ter plaatse wat nieuw leven in te blazen, maar directeur Barendregt kijkt meteen ver over de stadsgrenzen heen. ,,Orpheus heeft nu eenmaal een regionale functie’’, zegt ze cool.
Toch is ook Apeldoorn in haar selectie opgenomen. Muzikant Jan Terlouw jr. woonde hier naar haar zeggen enige tijd en ook saxofonist Gerlo Hesselink (hij begon als tienjarige bij de harmonie in Almelo) dicht ze tijdens een presentatie in de Altioszaal Apeldoornse kwaliteiten toe. Hoe het ook zij, met Generations zet Mirjam Barendregt Apeldoorn voor de komende jaren – ze wil van het festival een jaarlijks terugkerend evenement maken – op de jazzkaart van het land. Daarnaast wil ze generaties met elkaar verbinden. Van jong talent (NJJO) tot oudgedienden (Dulfer) en alles wat daar tussen zit. Ook wat bezoekers betreft mikt ze op nagenoeg ’alle leeftijden’.
Voor de prijs hoeven liefhebbers het in ieder geval niet te laten. Een kaartje kost in de voorverkoop 17,50 euro met dank aan sponsor Sena Performers Muziekproductiefonds. Later gaat de prijs omhoog naar 22,50. In de vooravond (donderdag 14 maart) mocht jazzvirtuoos Peter Beets in Oprheus zijn nieuwe album Our Love is Here To Stay – Gershwin Reimagined presenteren. Hij nam twee Amerikaanse vrienden mee: een drummer op leeftijd en een swingende bassist. Het moet de jazzfanaat als muziek in de oren hebben geklonken. Eerlijk is eerlijk: dit hoor je niet iedere dag in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!