Apeldoorn krijgt eigen orkest voor mensen met een beperking
Door Marieke Nuijten
Begin 2021 gaat het allemaal gebeuren als het aan muziek- en dansschool ‘Ritmiek Dans en Muziek‘ ligt. En daarmee komt een droom uit voor initiatiefnemer Chris Stellaard. Na geproefd te hebben van het begeleiden van mensen met een beperking in steden rondom Apeldoorn is het nu tijd de mensen in Apeldoorn een podium te geven.
Door zijn kapper werd Chris enkele jaren geleden gevraagd pianist te worden tijdens de repetities van ‘Onbeperkt talent’ (Bennekom). Niet veel later kwam er ook een samenwerking tot stand met de ‘Veense G-Band’ waar hij muzikaal leider werd. De muzikale duizendpoot gelooft dat mensen met een beperking een tweede taal spreken, de taal van muziek. “Die taal zorgt voor verbinding. Met die taal kunnen ze dát gene aanraken waardoor er een gemeenschappelijk gevoel ontstaat. Het gevoel dat je er mag zijn en dat je ertoe doet”, zo zegt de initiatiefnemer.
Start (RSO)
‘Ritmiek’ gaat in Apeldoorn starten met een eigen orkest voor mensen met een beperking onder de naam ‘Ritmiek Speci Orkest'(RSO). Die naam komt voort uit Ritmiek (zoals de naam van de muziekschool waar Chris voor werkt) en ‘Specie’ (staat voor het fundament, de ruimte die ze krijgen en het zijn speciale mensen). RSO wil met 2 zuster orkesten beginnen, waarvan één hierin Apeldoorn en één in Arnhem. Begin van het nieuwe jaar willen ze in Apeldoorn van start gaan. Momenteel legt de organisatie contact met instellingen in de regio.
Ambities en dromen heeft de enthousiaste club zeker. Zo krijgen beide orkesten in Apeldoorn en Arnhem hun eigen concert. De grote droom is om over 2 jaar met ‘RSO’ op de middenstip van het ‘Gelredome Stadion’ te staan. Daarvoor hopen ze op een samenwerking met musici vanuit de klassieke orkesten uit de omgeving van Arnhem. Een concert in de Paleis tuinen van Het Loo staat ook op het wensenlijstje.
Orkest
‘Ritmiek’ streeft ernaar om 50 muzikanten hetzelfde repertoire te leren. Dat gaat op een zelfde manier als bij de ‘Jostiband’, op kleur. Maar wie een gelikt concert van ‘RSO’ verwacht die heeft het mis. De initiatiefnemers streven er niet naar een gelikte show neer te zetten. Het doel is ieder talent zijn of haar moment te geven om ’te shinen’. Naast muziekles repeteert het orkest eens per week. Wie wil kan individueel geschoold worden. Zelfs wanneer je met een sambabal geen maat weet te houden ben je welkom bij ‘RSO’. Qua leeftijd zetten ze in op mensen vanaf een jaar of 12, een maximale leeftijd is er niet.
Meedoen?
‘RSO’ is opzoek naar vrijwilligers voor de wekelijkse repetities. Mensen die het leuk vinden met de doelgroep te werken. Voor de financiën is de organisatie bezig met subsidieaanvragen en hopen ze op sponsoren. Op termijn, wanneer het ledenaantal groeit, zal er gekeken moeten worden naar een geschikte binnenlocatie. Maar het succes van het ‘Ritmiek Speci Orkest’ valt of staat natuurlijk met de orkestleden zelf. Wil je meer weten of jezelf aanmelden dan kan dat via: info@ritmiek.nl.
Komende zaterdag, 7 november, lees je meer over initiatiefnemer Chris Stellaard in onze editie van ‘In Beeld’.
REACTIES