Apeldoorn Leeft en Beweegt: Ieder zijn verhaal; en ieder verhaal is waar!

Maandag 23 februari 2015

Door Pedro Waldenaar

Eens in de maand is er bij Art Café Sam Sam in de van Kinsbergenstraat in Apeldoorn een expositie. Vanaf het begin van deze maand tot het einde van deze maand februari exposeren drie fotografen, te weten Angela Stouten, Inez Pleizier en Rosita van Ee. Mirjam Bruijstens heeft de foto’s van gedichten voorzien.

In een vorige blog is verslag gedaan van een foto van Angela Stouten. In deze blog wordt een foto van Inez Pleizier en Rosita van Ee besproken. De gedichten zijn van Mirjam Bruijstens.

Inez Pleizier is een fotografe met een opgave; zij schiet niet zomaar lukraak plaatjes; maar wil in haar foto’s een verhaal vertellen. Op deze gekozen foto zien we een man en vrouw over de spoorrails lopen de wereld in; de beer ligt op de achtergrond.

Een verhaal over verleden en over de toekomst: de beer laten we liggen; dat was mijn knuffel, mijn veiligheid, mijn houvast. Ik hou nu mijn partner vast; voor ons ligt de wereld open; we lopen de toekomst in; wat het ook wordt: niemand weet het; maar ik heb vertrouwen in jou en de beer heeft zijn werk gedaan; die laten we nu achter. Hou mijn hand vast en loop met me mee! Bij deze foto het gedicht Eind Goed al Goed:

het laatste vers:

Tien jaar later, totaal onverwacht
liefde op het eerste gezicht noem je dat
ze vertellen hun verhaal en weten meteen
we moeten snel ergens anders heen
ze zijn verdrietig en bang maar willen leven
hebben elkaar zoveel liefde te geven
hand in hand springen ze op de trein
onderweg naar een bestaan zonder vrees en pijn

Het werk van Rosita van Ee kenmerkt zich door ernstige humor; door verbinding te leggen tussen de dood en het leven; tussen loslaten en vasthouden; op een kerkhof laat je los; ga je weg; maar het dansende paar houdt elkaar vast. Ooit zullen ze elkaar moeten loslaten; maar voorlopig nog niet; daar is nu nog geen sprake van. We dansen weg van de dood. De dichteres ziet de foto anders in het gedicht de Laatste Dans:

De laatste dans

dans met mij
voor ik afdaal in eindeloze ellende
eenmaal nog, och dans met mij

Ieder zijn eigen verhaal; ieder zijn eigen fantasie; de foto’s laten ruimte voor ieder zijn verhaal; en ieder verhaal is waar. Ga deze expositie zien; geniet van een kopje koffie in Art Café Sam Sam en geniet van deze expositie. Apeldoorn Leeft en Beweegt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!