Apeldoorners missen ijsbaan Raadhuisplein, maar zijn blij met de alternatieven

Zaterdag 12 december 2015

Door Redactie

Paleis het Loo

Het is een gek beeld voor de meesten. Geen witte rechthoekige tent op het Raadhuisplein. Geen gilletjes van kinderen die plezier hebben. Geen geluid van schaatsen op het ijs. Na 14 jaar op het plein te hebben gestaan, is de ijsbaan er dit jaar niet. Het bestuur van IJsbaan Apeldoorn krijgt veel reacties van mensen die het jammer vinden dat er niet geschaatst kan worden in het centrum.

De Apeldoornse Brigitte Schuring had het er toevallig onlangs nog over met haar gezin. ,,Het werd al wel een normaal beeld rond deze tijd”, vertelt ze. ,,Echter, mijn meiden vonden het baantje te klein aandoen nu ze te groot zijn, of althans, nu ze zich te groot voelen. De jongste is naar de ijsbaan bij Paleis het Loo geweest met haar school en persoonlijk vind ik de setting daar perfect staan. Ik vond het wel heel mooi dat de middenstand de afgelopen jaren het heeft georganiseerd op het Raadhuisplein. Het zou leuk zijn als hij er volgend jaar weer staat. Of iets anders dergelijks daarvoor in de plaats. Wellicht georganiseerd door Apeldoorners zelf.”

Toch zijn er ook inwoners die best zonder de ijsbaan op het Raadhuisplein kunnen. Farah Babai bijvoorbeeld. ,,Nee, ik mis hem niet. Ik vond hem sowieso te klein en te druk. Als ik ga, dan ga ik naar Maastricht. Maar dit jaar niet. Daar is er gewoon een superleuke kerstmarkt. En echt die sfeer met standjes waar je nootjes kunt kopen en hoeden en glühwein. Dan heb je veel meer dat gevoel. Als ze hem op het marktplein zouden zetten wat groter met standjes er omheen zou ik het gezelliger vinden. Ik vind het op het Raadhuisplein ook gewoon te krap ofzo. Hij is best klein en er schaatsen veel kinderen waardoor ik zelf niet zo iets heb van ‘nou, laat ik ook maar eens gaan’.”

Alternatieven

Toch is er goed nieuws voor Apeldoorners die niet zonder een middagje schaatsen kunnen. Er kan geschaatst worden op twee verschillende plekken momenteel. De binnentuin van wijkcentrum Dok Zuid aan de 1e Wormenseweg is vanaf afgelopen maandag omgetoverd tot een heuse schaatsbaan van 200 vierkante meter. Hier kan tot 18 januari overdekt geschaatst worden. De openingstijden en prijzen staan hier.

Paleis het Loo

De tweede plek waar geschaatst kan worden is Paleis het Loo. Vandaag, zaterdag 12 december, gaat daar de schaatsbaan open op het Stallenplein, vlakbij het entreegebouw. De ijsbaan is voor het vijfde jaar open en is onderdeel van Winterpaleis het Loo. ,,De ijsbaan maakt de presentatie van Winterpaleis Het Loo compleet”, meldt Marion Nieuwenhuizen van Paleis het Loo. ,,Naast kijken nu ook actief beleven. Voor gezinnen met kinderen blijkt het steeds weer een gewaardeerde aanvulling op de binnenpresentatie met gedekte tafels en kerstversiering. In de afgelopen vier jaar dat we de ijsbaan aanleggen is het bezoekersaantal van het Winterpaleis verdubbeld en ook dit jaar blijkt het al te voldoen aan een vraag; in de week voor de opening van het Winterpaleis ligt de ijsbaan er al en hebben scholen de gelegenheid een educatief programma te volgen, waar het schaatsen onderdeel van uitmaakt. Al binnen korte tijd waren de dagen volgepland met de aanmelding van 1700 leerlingen.”

Nieuwenhuizen verwacht een grote toeloop tijdens de kerstvakantie nu er op het Raadhuisplein geen schaatsbaan is. ,,Voor het eerst zijn we deze kerstvakantie ook op de maandagen (21 en 28 dec) open.

De omgeving van de ijsbaan maakt het schaatsen tot een unieke beleving. Het Stallenplein is sfeervol aangekleed met kerstbomen, vuurkorven en muziek. Er is een restaurant en een huisje met koek en zopie. Naast het schaatsen zijn er ook kinderspelen te doen zoals ‘curlingsjoelen’ en priksleetje rijden. En als je geen schaatsen bij je hebt, kun je ze gratis lenen.” Tijdens de kerstvakantie zijn er regelmatig muzikale optredens van koren en andere muziekgroepen. Openingstijden en prijzen zijn hier te vinden.  Alle informatie over Winterpaleis Het Loo, met dit jaar speciale aandacht voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en professor meester Pieter van Vollenhoven als laatste bewoners van het paleis, staat hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

IJsbaan

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!